Zo zwak was defensie niet

In het artikel ‘Onze defensie is zo zwak geworden als in 1940’ (Opinie, 7 juni) wordt als vanouds de suggestie gewekt dat de Duitsers zouden zijn verslagen als het Nederlandse leger destijds adequaat zou zijn uitgerust. Gemakshalve wordt vergeten dat zelfs een land als Frankrijk met een voor die tijd best moderne krijgsmacht – na de Duitse operatie ‘Fall Rot’, beginnend op 5 juni 1940 – Duitsland al op 17 juni verzocht om een wapenstilstand, gevolgd door de algehele overgave van Frankrijk op 25 juni. Het kleine Nederland capituleerde in vijf dagen en het grote Frankrijk de facto in twaalf dagen. De waarheid in dezen is dat het Duitse leger in die tijd oppermachtig was en over Europa heenwalste. Slechts een vroeg intredende winter, in combinatie met een slechte logistiek van het Duitse leger, voorkwam op het nippertje een bezetting van het immens grote Rusland.

Capelle aan den IJssel

    • W.M. Everwijn