Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cabaret

Ze zijn bekend. De Zomergasten van dit jaar

Schrijver Adriaan van Dis en zanger Henny Vrienten zijn Zomergast. Foto's Vincent Mentzel en Leo van Velzen / NRC

Dit jaar zitten de volgende Zomergasten aan tafel bij presentator Jan Leyers…

… zanger en componist Henny Vrienten, cabaretier Micha Wertheim, socioloog Jolande Withuis, trendvoorspeller Lidewij Edelkoort, Alcatel-Lucent-topman Ben Verwaayen en schrijver Adriaan van Dis.

Dat bevestigt het VPRO-programma aan NRC Handelsblad. In de krant vandaag zes korte interviewtjes met de gasten.

Henny Vrienten (63) was de zanger en bassist van de nederpopgroep Doe Maar.

“Ik ben heel blij met de uitnodiging. Vroeger waren er nog wel eens televisieprogramma’s waar ik voor thuisbleef. Dat is al heel lang niet meer zo, alleen voor Zomergasten maakte ik de afgelopen jaren een uitzondering. [...] Ik ken Jan Leyers uit het muziekleven (Leyers was zanger van de band Soulsister - red). Het is een leuke veelzijdige man. Je moet nooit de huid verkopen voor de beer geschoten is, maar ik verheug me erg op ons gesprek. Het zal zeker veel over het vak gaan.”

Micha Wertheim (39) is cabaretier en publicist. Hij is lid van stand-upgezelschap Comedytrain en won in 2004 het Leids Cabaret Festival.

“Ik kijk graag televisie, vooral naar series als Breaking Bad, In Treatment, The Sopranos. Maar ik wil geen fragmenten laten zien die iedereen al kent, en ook niet de hele tijd mijn goede smaak etaleren. Ik ga in ieder geval fragmenten laten zien van Armando Iannucci, een briljante Britse comedyschrijver. Verder hoop ik dat Jan Leyers me in de rede gaat vallen, want ik ben geneigd maar door en door te gaan over een onderwerp. Ik hou ervan als een gesprek onaangenaam wordt. Mijn beste vrienden laten me niet uitpraten.”

Jolande Withuis (62) is socioloog. Ze werkt sinds 1999 als onderzoeker voor het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD).

“Ik vind het een grote eer dat ik ben gevraagd. Toen ik ging nadenken wat ik allemaal zou willen laten zien, kwam er meteen van alles in me op. Kunst, muziek… het was zoveel dat ik gekscherend aan de redactie heb gezegd dat ik het liefst twee avonden zou willen vullen. [...] Ik denk niet dat ik de avond aan één thema ga wijden. Ik wil graag allerlei mooie en ontroerende fragmenten laten zien.”

Lidewij (Li) Edelkoort (62) is trendvoorspeller en ontwerper. Ze was van 1999 tot 2008 directeur van de Design Academy Eindhoven.

“Ik heb nog niet precies een thema voor mijn avond. De accenten zullen liggen op het landschap, op melancholie en op de manier waarop we dit tijdsbestek beleven. Natuurlijk zal het gesprek gaan over trends, maar dat is vooral omdat alles wat ik doe daarmee te maken heeft en ik niet op een andere manier kan nadenken. In het beste geval wordt de uitzending een levend trendboek.”

Ben Verwaayen (60) is sinds 2008 topman van het in Parijs gevestigde telecombedrijf Alcatel- Lucent. In 2006 schreef Verwaayen het verkiezingsprogramma van de VVD.

“Het is waarschijnlijk een eer om gevraagd te worden, dat duurt een paar seconden. Dan denk je: wat ga ik eigenlijk doen? Toen ik gevraagd werd als zomergast, moest ik wel even nadenken. Maar Peter van Ingen zo’n buitengewoon bekwaam pleitbezorger van zijn programma dat ik toch ja zei. Het is veel werk, dus je moet echt gemotiveerd zijn om mee te doen. Ik heb weinig behoefte om een bericht aan de samenleving te geven. Dus moet het gewoon een leuke avond televisie worden.”

Adriaan van Dis (65) is schrijver, journalist en televisiemaker.

“Zomergast zijn vergt een heel andere aanpak dan presentator zijn. Als gast ga je op de divan liggen met je ogen dicht, en laat alle beelden die indruk op je hebben gemaakt de revue passeren. Als presentator bemoei je je niet met de fragmenten. Je krijgt twee velletjes met de keuze van de gast en dat is het dan. [...] Ik denk niet dat ik een lastige gast ben voor Jan Leyers. Ik hoop wel dat hij een paar boeken van me leest, ter voorbereiding. Verder ben ik als hete was in zijn handen.”

De presentatie van Zomergasten is in handen van de Vlaamse filosoof, muzikant en tv-maker Jan Leyers. Leyers neemt het stokje over van Jelle Brandt Corstius, die na twee seizoenen stopt met de presentatie van het programma.

Zomergasten is vanaf 22 juli te zien op Nederland 2.