Wiggins haalt eindzege in Critérium du Dauphiné

De Britse wielrenner legde in de tijdrit de basis voor zijn overwinning in de Franse rittenkoers.

ROTTERDAM. Bradley Wiggins verkeert in goede vorm voor de Ronde van Frankrijk. De Britse renner van team Sky behaalde gisteren de eindzege in het Critérium du Dauphiné, een van de belangrijkste rittenkoersen in de voorbereiding op de Tour.

De 32-jarige Wiggins, die ook in 2011 het Critérium du Dauphiné al op zijn naam schreef, legde in de door hem gewonnen tijdrit van afgelopen donderdag de basis voor zijn eerste plaats in de eindklassering. De Australiër Michael Rogers, teamgenoot van Wiggins, eindigde als tweede. BMC-kopman Cadel Evans, vorig jaar winnaar van de Tour, werd derde in het eindklassement.

De koppositie van Wiggins in het algemeen klassement van de Franse rittenkoers kwam gisteren niet meer in gevaar in de slotetappe die werd gewonnen door de Spanjaard Daniel Moreno. Na 124,5 kilometer koersen klopte Moreno, die ook vorige week dinsdag een etappe won, zijn landgenoot Luis Leon Sanchez van Rabobank op de streep. Evans werd derde.

Wilco Kelderman eindigde mede door een sterke tijdrit als eerste in het jongerenklassement. Met een achtste plaats in het algemeen klassement was de renner van Rabobank de beste Nederlander.

In de Ronde van Zwitserland won de Portugees Rui Costa gisteren de tweede etappe en nam de leiderstrui over van Peter Sagan. De Slowaakse renner won zaterdag de 7,3 kilometer lange openingstijdrit. NRC