Weinig vertrouwen na Spaanse hulpaanvraag - beurzen sluiten rood

De markten reageerden nauwelijks positief op de Spaanse aanvraag voor financiële steun. Na een kleine opleving sloten de meeste Europese beurzen in het rood.
De markten reageerden nauwelijks positief op de Spaanse aanvraag voor financiële steun. Na een kleine opleving sloten de meeste Europese beurzen in het rood. Foto AP / Daniel Ochoa de Olza

Na een opleving vanmorgen bij het openen van de beurzen, is de daling alweer ingezet. De meeste beurzen sloten vandaag met een verlies ten opzichte van vanmorgen. Het was afwachten hoe de markten zouden reageren op de aanvraag van Spanje voor financiële steun voor het zwakste gedeelte van de bankensector van afgelopen weekend.

De AEX opende vanmorgen met 1,7 procent, maar sloot op 291.31 punten met een verlies van 0,15 procent. De Franse CAC 40 eindigde op 3042.76 punten, een verlies van 0,29 procent. Een paar uur na opening vanmorgen liet de Franse beurs nog een opleving zien van ruim 2 procent. De beurzen in Londen en Parijs sloten tot 0,3 procent lager. De Duitse DAX eindigde wel in het groen: een stand van 6141,05 punten punten zorgde voor een winst van 0,17 procent.

De Spaanse beurs kende ook slechts een korte sprong. Na een forse stijging van 5 procent na opening, gleed de koers rond sluiting alweer in het rood. De eindstand was 6516,4 punten, een verlies van 0,54 procent. Beleggers blijken onzeker over de details van het financiële noodplan, die nog duidelijk moeten worden.

‘Met honderd miljard zou je een positiever resultaat verwachten’

Onze economie-redacteur Maarten Schinkel zei vanmorgen, toen de daling inzette, dat de Spaanse aanvraag voor financiële steun voor de bankensector slechts voor een “heel klein vreugdesprongetje” zorgde. Mogelijk zijn de verkiezingen in Griekenland aanstaande zondag, een verklaring voor het magere vertrouwen van beleggers. De uitkomst daarvan is bepalend voor de toekomst van Griekenland in de eurozone, omdat Syriza, de partij die in de peilingen steevast bovenaan staan, alle afspraken met de euro overboord wil gooien.

“Het begint erop te lijken dat de markt na de Spaanse hulpaanvraag niet anders is gaan denken dat vrijdag. Misschien vinden de markten het Griekse risico nog te hoog, met het oog op de verkiezingen aanstaande zondag. Het kan ook een andere overweging zijn. Maar het ziet er niet heel positief uit. Als je er honderd miljard tegenaan gooit zou je verwachten dat het effect positiever zou zijn.”

Afgelopen zaterdag vroeg de Spaanse regering financiële hulp aan om de zwakste banken uit de sector te redden. De eurozone zegde een bedrag toe van maximaal honderd miljard euro.

    • Mirjam Remie