Voorlopig is Oranje op EK een middenmoter

Nu het EK enkele dagen bezig is, wordt duidelijk wie de favorieten zijn. Nederland is dat vooralsnog niet.

Voor het Nederlands elftal zou alleen de titel bij het EK goed genoeg zijn, riepen de internationals van de vicewereldkampioen vol zelfvertrouwen. Maar na drie speeldagen in Polen en Oekraïne is het de vraag of dat voor Oranje nog een reële doelstelling is.

Het Nederlands elftal heeft na het echec tegen Denemarken geen excuses meer. Slechts een overwinning telt, woensdag tegen Duitsland. Oranje wordt niet langer tot de favorieten gerekend, maar tot de middenmoot. Het elftal van bondscoach Bert van Marwijk oogde niet zo fit als Rusland, niet zo fel als Italië en niet zo slim als Spanje. Oranje houdt zich vast aan de inhaalrace bij het EK van 1988, toen het de eerste wedstrijd verloor van de Sovjet-Unie, maar wel de titel won.

Rusland overtuigde op de openingsdag vooral op basis van fysieke gesteldheid. Het elftal van de Nederlandse bondscoach Dick Advocaat versloeg het zwakke Tsjechië. Gastland Polen stelde het volk teleur met een gelijkspel, maar mocht nog blij zijn dat Griekenland niet de overwinning greep.

Nederland, Duitsland en Portugal – met Denemarken de groep des doods – maakten zaterdag de verwachtingen niet waar. De Denen zorgden voor een ongekend negatieve stemming rond Oranje. Dat drong het voorzichtige begin van Duitsland naar de achtergrond. De zege van de favoriet op het afwachtende Portugal maskeerde het matige spel.

Titelhouder Spanje en het door een gokaffaire geplaagde Italië gaven gisteren het goede voorbeeld bij hun gelijkspel. Vlotte aanvallen, slimme steekpassjes en af en toe een stevige ingreep maakten de wedstrijd tot de mooiste van de eerste zes. Kroatië leidt in groep C, maar vooral omdat het sympathieke Ierland, zoals altijd gesteund door een enorme supportersschare, eigenlijk een maat te klein is voor het EK.

Elke bondscoach heeft zo zijn eigen nationale spitsendiscussie. Van Marwijk koos voor Robin van Persie in plaats van Klaas-Jan Huntelaar, maar kreeg ongelijk. De Duitse bondscoach Joachim Löw zette Miroslav Klose op de reservebank ten faveure van Mario Gomez, die zijn uitverkiezing pas waarmaakte op het moment dat hij zou worden vervangen. De Kroaat Mario Mandzukic, verkozen boven de genaturaliseerde Braziliaan Eduardo, deed het overtuigender. Hij scoorde twee keer.

De Spaanse bondscoach Vicente Del Bosque loste het helemaal anders op. Hij hield zowel Fernando Torres als Fernando Llorente aan de kant voor een zesmansmiddenveld, naar het geprezen model van FC Barcelona. Spelmaker Andrés Iniesta blonk uit, maar de Italianen waren met een moedige tactiek met ‘slechts’ drie echte verdedigers gelijkwaardig.

Niet het meest voor de hand liggend, maar opvallend was het optreden van de vleugelverdedigers. Aanvallen, luidt het devies voor de mandekkers op de flank. De Portugees Fabio Coentrão, de Spanjaard Jordi Alba en, vooruit, zelfs de 18-jarige Nederlander Jetro Willems demonstreerden vaker hun techniek en loopvermogen dan hun discipline een tegenstander te bewaken.

Verrassingen blijven niet beperkt tot binnen de lijnen. Rond sommige elftallen, zoals Oranje, klonk verbazing over de reistijd van de Poolse uitvalsbases naar de Oekraïense speelsteden. Ook heeft niet iedereen rekening gehouden met het temperatuurverschil van een graad of tien. Het Franse elftal is wel voorbereid en koelt zijn voetballers vanavond in de rust van de eerste groepswedstrijd tegen Engeland met speciale ijsjacks.

Snackbar: pagina 9Woordhoek: pagina 20Sport: pagina 21-25

    • Michiel Dekker