Voor al uw groentenieuwtjes

Tadaadoet. Tadoetaat. Het groentenieuws van dinsdag 12 juni. Tomatenkweker Jos Looije is uitgeroepen tot agrarisch ondernemer van het jaar 2012. De Maasdijker kreeg de prijs uitgereikt door demissionair staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw). De andere genomineerden, de Venlose knolselderieteler Luc Berden, potplantenbedrijf Ammerlaan te Pijnacker en de varkenshouders Twan en Ludo Poels in Meerlo zagen de

Tadaadoet. Tadoetaat. Het groentenieuws van dinsdag 12 juni. Tomatenkweker Jos Looije is uitgeroepen tot agrarisch ondernemer van het jaar 2012. De Maasdijker kreeg de prijs uitgereikt door demissionair staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw). De andere genomineerden, de Venlose knolselderieteler Luc Berden, potplantenbedrijf Ammerlaan te Pijnacker en de varkenshouders Twan en Ludo Poels in Meerlo zagen de prijs aan zich voorbijgaan. „Met zijn drive als Westlandse tuinder heeft Looije de wensen van de consument weten te vertalen in een heerlijke, smaakvolle tomaat”, aldus het juryrapport. Aan de trofee is een bedrag gekoppeld van 12.500 euro.

Toedadaat. Rob Baan, voorman van de wereldwijd actieve kwekerij van gastronomische microgroenten Koppert Cress, overweegt het concept van de groentesommelier naar Nederland te halen. Zoals een traditionele sommelier restaurantgasten adviseert op wijngebied, zo kunnen mensen de groentesommelier raadplegen over hun groentekeuze. „In Japan is de groentesommelier al een groot succes”, aldus Baan, die zijn initiatief bekendmaakte op zakenzender BNR.

Tadoetaat. Tot zover binnenlands groentenieuws. Buitenlands groentenieuws nu.

Rusland heeft een stop afgekondigd voor de import van Pakistaanse aardappelen. De oogst in het Aziatische land is getroffen door een ziekte. Een woordvoerder van het Pakistaanse ministerie van Economische Zaken ontkende de aantijgingen en beschuldigde op zijn beurt Rusland van verzinsels om de eigen producenten van het knolgewas te bevoordelen.

Toedaatat. Pizza is geen groente. Het Amerikaanse Democratische congreslid Jared Polis heeft een wetsvoorstel ingediend dat de invloed van grote pizzaketens op de samenstelling van schoolmaaltijden in het land moet terugdringen. „Pizza heeft zeker recht op een plek binnen het schoolmenu”, verklaarde de politicus, „maar om deze gelijk te stellen aan broccoli, selderie en wortels, ondermijnt de inspanningen van ons land om de gezondheid en het studievermogen van onze kinderen te bevorderen.” Waarnemers verwachten krachtig verzet tegen deze zogeheten Slice Act.

Tatadaat. En dan nog een grappig bericht. Ach. Ik krijg van de regie door dat we alweer door de tijd heen zitten. Die houdt u van ons tegoed.

Tadataat. Nu over naar onze kookstudio.

Hallo. Vandaag maken we een salsa van geroosterde trostomaat.

Snijd de tomaten in partjes en leg deze op een ovenplaat, evenals de twee pepertjes. Laat deze een uurtje bij 200 graden roosteren, zodat ze zacht worden – een beetje blakeren is niet erg. Laat afkoelen, ontvel de tomaten en ontdoe de pepers van zaadjes en vel. Snijd alles klein. Snipper de ui en meng deze met het tomaten-pepermengsel. Voeg het sap van de limoen toe en wat zout. Laat nu een uurtje afgedekt staan. Serveer de salsa bijvoorbeeld bij geroosterde vis of lamskoteletten van de barbecue.

Tot zover. Wens ik u alvast een heel goede avond. Toedataataaat.

Salsa tomata

500 g trostomaten

2 Spaanse pepers

1 grote rode ui

1 limoen

verse koriander

zout

    • Menno Steketee