‘Vier medewerkers Strafhof 45 dagen in bewaring in Libië’

De vier medewerkers van het Internationaal Strafhof in Den Haag (ICC), die sinds donderdag vastzitten in Libië, zijn zondag in bewaring gesteld voor vijfenveertig dagen. Dat verklaarde een medewerker van het van de procureur-generaal tegenover persbureau AFP op basis van anonimiteit.

De vastgehouden medewerkers brachten een bezoek aan Saif al-Islam Gaddafi, de zoon van de gevallen Libische leider Muammar Gaddafi. Zowel Libië als het ICC willen hem berechten voor oorlogsmisdaden. Foto AFP / Imed Lamloum

De vier medewerkers van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag, die sinds donderdag vastzitten in Libië, zijn zondag in bewaring gesteld voor vijfenveertig dagen. Dat verklaarde een medewerker van het van de procureur-generaal tegenover persbureau AFP op basis van anonimiteit.

De vier medewerkers zijn overgebracht naar een gevangenis in opdracht van de procureur-generaal, meldt het hoofd van de brigade in Zintan. Het Internationaal Strafhof verklaarde dit weekend al een paar dagen niets meer van de vastgehouden medewerkers te hebben vernomen. Het Strafhof verzoekt om onmiddellijke vrijlating.

‘Slechts twee medewerkers gearresteerd’

Afgelopen zondag maakte Ahmed Jehani, de vertegenwoordiger van Libië bij het tribunaal, bekend dat slechts twee medewerkers zijn gearresteerd. Het zou daarbij gaan om de Austalische juriste Melinda Taylor en haar Libische tolk, Helen Assaf. De andere twee medewerkers, een Russische en een Spaanse man, zouden vrijwillig bij ze zijn gebleven.

Het is niet duidelijk waarom ook de mannelijke medewerkers zijn overgebracht naar de gevangenis, en of er ook aanklachten tegen hen zijn ingediend. Taylor en Assaf worden beschuldigd van spionage en het uitwisselen van documenten met Saif al-Islam.

Medewerkers bezochten zoon van Gaddafi

De medewerkers waren in Libië om een bezoek te brengen aan de zoon van Muammar Gaddafi, Saif al-Islam Gaddafi. Hij wordt sinds november vastgehouden door revolutionaire strijders in Zintan, honderdzeventig kilometer ten westen van Tripoli . De delegatie wilde het onder meer hebben over de mogelijkheid om zelf een advocaat te kiezen. Al-Islam wordt nog altijd onder huisarrest gehouden, op verdenking van misdaden tegen de menselijkheid.

Zowel Libië als het ICC willen Saif al-Islam berechten. Volgens het internationale recht mag een land zelf een burger berechten die misdaden op eigen bodem heeft begaan. Maar het ICC had Saif al-Islam al aangeklaagd voor de val van het regime van zijn vader en kan die aanklacht niet zomaar laten vallen. Daarvoor moet het ICC eerst overtuigd zijn dat de Libische regering hem voor dezelfde misdaden zal vervolgen en hem een eerlijk proces biedt.

    • Mirjam Remie