‘Verouderde ambulances steeds vaker te laat bij ongeval’

Nederland, Amsterdam, 21 maart 2012 Eenhoornsluis, ambulance, ziekenwagen, ziekenvervoer, ziekenauto, hulpdienst, hulpdiensten, ziekenzorg, zorg, zorgverlening, spoedeisende hulp, hulp Foto: Thomas Schlijper De vakbond krijgt alarmerende geluiden van ambulancepersoneel. Foto Thomas Schlijper / Hollandse Hoogte

Ambulances arriveren steeds later bij ongevallen en zijn vaak sterk verouderd. Dat zegt vakbondsmedewerker Fred Seifert van Abvakabo FNV vandaag in het AD.

Volgens Seifert krijgt de bond steeds zorgwekkender meldingen van ambulancepersoneel binnen vanuit alle regio’s. Ook zou de werkdruk te hoog zijn. Abvakabo FNV wil dat minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) de ambulancezorg onder verscherpt toezicht stelt.

Seifert:

“We moeten nú aan de bel trekken, om erger te voorkomen. De klassieke ambulance die met twee mensen naar een ongeval rijdt, wordt steeds vaker vervangen door een ambulancemotor. Als de patiënt niet achterop kan, moet men wachten op een echte ambulance.”

Volgens Seifert spelen de problemen een rol bij de toenemende agressie tegen hulpverleners. De Inspectie voor de Gezondheidszorg is op de hoogte van de problemen maar wilde in de krant niet reageren.

Hans Simons, voorzitter van de sectororganisatie Ambulancezorg Nederland, zegt in het AD dat hij de kritiek niet als algemeen beeld herkent, maar nodigt de mensen vandaag nog uit op gesprek om de praten over de zorgen die leven.

    • Marije Willems