Uitgelicht

Film

Death Becomes Her (Robert Zemeckis, 1992, VS). Nooit verwelkende schoonheid, eeuwige jeugd en ten slotte onsterfelijkheid, het lijkt twee rivaliserende vrouwen (Meryl Streep en Goldie Hawn) wel wat. Ondanks bizarre uitgangspunt vrij sobere zwarte komedie. RTL8, 20.30-22.35u.

The Edge (Lee Tamahori, 1997, VS). Scenarist David Mamet goochelt met genreconventies in ouderwetse avonturenfilm waarin twee rivaliserende mannen in de wildernis belanden en gedwongen worden samen strijd te leveren tegen een enge beer. Met Anthony Hopkins als oude intellectueel en Alec Baldwin als onstuimige fotograaf die iets heeft met Hopkins’ echtgenote Elle Macpherson.RTL7, 20.30-23.00u.

In Her Shoes (Curtis Hanson, 2005, VS). Verfilming van gelijknamige roman van Jennifer Weiner. Twee zussen die niets met elkaar gemeen hebben, leren dat familiebanden uiteindelijk toch niet door te snijden zijn. Voeg daar nog wat melodramatische elementen aan toe als dyslexie, de zelfmoord van hun moeder en een afschuwelijke stiefmoeder, en je krijgt een idee wat voor soort route de film gaat nemen. Dat je uiteindelijk toch min of meer wordt verleid, komt door de uitstekende rollen van Toni Collette, Cameron Diaz en Shirley MacLaine. RTL 5, 20.30-23.05u.

Miss Congeniality (Donald Petrie, 2000, VS). Komedie. Sandra Bullock als onhandige FBI-agente die undercover deelneemt aan een Missverkiezing om sabotage te verijdelen, maar gaandeweg ook graag wil winnen. Ook met Michael Caine, Candice Bergen, William Shatner. SBS6, 20.30-22.45u.

Die bitteren Tränen der Petra von Kant (Rainer Werner Fassbinder, 1972, BRD). Melodrama over damesliefde en hebzucht. Modeontwerpster Margit Carstensen wordt verliefd op model Hanna Schygulla. De hele film speelt zich af in één ruimte; in slechts een handvol lange scènes zien we zowel de affaire als de bittere nasleep. Arte, 21.40-23.40u.

Escape from New York (John Carpenter, 1981, VS). Fantasythriller waarin het vliegtuig van president Donald Pleasance neerstort in Manhattan Island, in 1997 een reusachtige gevangenis voor miljoenen criminelen. Schurk Kurt Russell redt hem. Ook met Lee Van Cleef, Ernest Borgnine, Isaac Hayes en Harry Dean Stanton. RTL7, 23.00-01.00u.

Lili Marleen (Rainer Werner Fassbinder, 1981, BRD). Oorlogsmelodrama, in de verte gebaseerd op het levensverhaal van Lale Andersen, zangeres van de in de Tweede Wereldoorlog razend populaire soldatenballade Lili Marleen. Hanna Schygulla excelleert als de volstrekt apolitieke zangeres die zegt „nur ein Lied” te zingen, terwijl Fassbinder het liedje consequent illustreert met gruwelijke oorlogshandelingen. Giancarlo Giannini is de door Schygulla beminde verzetsman. ARD, 01.05-03.03u.

Informatief

Cousinades – Ils dansent. Derde aflevering van Canadese serie waarin een tiental dansers in opleiding wordt gevolgd. In elke aflevering moeten ze een ander soort dans onder de knie proberen te krijgen. Vanavond leren ze de beginselen van de flamenco, onder leiding van choreografe Chloé Brûlé. Met Nederlandse ondertiteling.TV5, 21.00-21.45u.

Liga der Milliardäre. Oekraïense miljardairs pompen veel geld in voetbal. Ze bezitten behalve spelers ook clubs, stadions, uitzendrechten, tv-stations en kranten. Reporter Dietmar Schumann probeert te achterhalen waarom deze oligarchen in voetbal investeren, maar dat blijkt een moeilijke opgave. Nu het Oekraïense volk begint te morren over hun extreme macht en rijkdom is publiciteit niet langer welkom. Afspraken voor interviews worden eindeloos verschoven en vervolgens afgezegd, uitnodigingen voor bezoeken aan privévilla’s en motorjachten ingetrokken. Toch lukt het hem een kijkje te nemen in hun wereld. ZDF, 23.15-00.00u.

Amusement

Central nuit. Eerste twee afleveringen van politieserie over de nachtploeg van de afdeling recherche op een bureau in Parijs.TV5, 18.35-20.15u.

Death in paradise. Aflevering van Britse politieserie over een zon en strand hatende rechercheur die wordt gedetacheerd op een Caraïbisch eiland. Ned.2, 20.30-21.30u.

Two and a half men. Vier oude afleveringen van de sitcom met o.a. Charlie Sheen: A Low, Guttural Tongue-Flapping Noise; Don’t Worry, Speed Racer; That’s Summer Sausage, Not Salami en My Damn Stalker.Veronica, 21.00-22.50u.

EK voetbal

Frankrijk - Engeland. Verslag van het eerste duel in groep D, vanuit de Donbas Arena in Donetsk.Ned.1, 17.30-19.55u.

Oekraïne - Zweden. Verslag vanuit het NSK Olimpiejsky in Kiev van de tweede wedstrijd in groep D. Ned.1, 20.20-23.45u.