Twee woningcorporaties onder verscherpt toezicht gesteld

Door de dalende rente lopen corporaties Wooninvest en Portaal liquiditeitsrisico’s met hun derivatenportefeuille.
Door de dalende rente lopen corporaties Wooninvest en Portaal liquiditeitsrisico’s met hun derivatenportefeuille. Foto Hollandse Hoogte / Peter Hilz

Het Centraal Fonds voor de Volkshuisvesting (CFV) heeft de woningcorporaties Wooninvest uit Leidschendam-Voorburg en Portaal uit Baarn onder verscherpt toezicht gesteld. Dat schrijft (pdf) minister Spies (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer.

Door de dalende rente lopen Wooninvest en Portaal liquiditeitsrisico’s met hun derivatenportefeuille, zo blijkt uit onderzoek van het CFV. Wooninvest had het CFV gevraagd borg te staan voor een lening van twaalf miljoen euro om aan de extra onderpandeisen te kunnen voldoen. Bij Portaal heeft de gedaalde rente nog niet geleid tot een feitelijk tekort, maar zijn de risico’s wel groot, schrijft de minister.

‘Veel corporaties hebben onverantwoorde risico’s genomen’

Toezichthouder CFV onderzocht de liquiditeitspositie van 24 kwetsbare woningcorporaties. NRC-redacteur Eppo König over het onderzoek:

“Uit het rapport van het Centraal Fonds Volkshuisvesting blijkt dat veel corporaties de laatste jaren onverantwoorde risico’s hebben genomen met rentecontracten. Bijna alle corporaties, 94 procent, werkt bijvoorbeeld met een rentevisie. Ze sluiten contracten af op basis van een verwacht renteverloop – je kunt het ook speculeren noemen. Tegelijkertijd hebben corporaties te weinig financiële kennis in huis en is het risicomanagement niet goed geregeld.”

De derivatenportefeuilles staan onder de aandacht vanwege de problemen bij Vestia. De grootste woningcorporatie van Nederland (79.000 huurhuizen), kwam vorig jaar in nood omdat het voor miljarden aan risicovolle rentecontracten had afgesloten. Toen de rente daalde, eisten de banken meer tijdelijk onderpand. De kasbeheerder van Vestia zou verdiend hebben aan de transacties en zit vast.

Eind deze maand opnieuw stresstest

Spies kondigde in de brief aan de Kamer ook aan eind deze maand alle corporaties nogmaals aan een stresstest te onderwerpen. Hierbij wordt gesimuleerd wat er gebeurt met de kaspositie van de individuele corporaties, mocht de rente met een procent dalen.