‘Toestand Mubarak verslechtert - voormalig president in coma’

Mubarak, hier op beeld tijdens het proces tegen hem, zou telkens buiten bewustzijn zijn geraakt. Foto AP / Mohammed al-Law

De toestand van ex-president Hosni Mubarak van Egypte is verder verslechterd. Artsen hebben reeds twee keer een defibrillator moeten gebruiken en de verdreven staatsman zou zich nu in comateuze, maar stabiele toestand bevinden in het ziekenhuis van de gevangenis waar hij wordt vastgehouden. Gisteren werd al bekend dat het achteruit ging met de gezondheid van Mubarak.

Volgens een bron raakte de 84-jarige Mubarak geregeld buiten bewustzijn, had hij een onregelmatige hartslag en lag hij aan de beademing. Echtgenote Suzanne Mubarak en hun twee schoondochters kregen speciale toestemming om gisteren een bezoek te brengen aan de ex-president.

AP meldt dat veilighiedsfunctionarissen verklaren dat de gezondheid van de verdreven staatsman, die ruim dertig jaar het bewind voerde in Egypte, verslechtert. Er zou inmiddels een tot tweemaal toe een defibrillator aan te pas hebben moeten komen; onduidelijk is of dit was om het hart weer op gang te brengen of om hartritmestoornissen te behandelen. Zijn voeding zou intraveneus worden toegediend.

Mubaraks twee zoons Gamal en alaa zouden aan het ziekbed van hun vader staan op de intensive care-afdeling van het ziekenhuis van de Torah-gevangenis nabij Kairo. Mubarak verblijft in hechtenis nadat hij begin deze maand tot levenslang werd veroordeeld voor zijn medeplichtigheid aan het doden van honderden betogers tegen zijn regime.

    • Jules Seegers