Spannende nacht voor CDA’ers - wie komt er op de kandidatenlijst?

Komt de Purmerendse wethouder Mona Keijzer, na Sybrand van Haersma Buma, op plek twee van de CDA-lijst? Foto Hollandse Hoogte / Werry Crone

CDA’ers met ambities om Kamerlid te worden wacht een lange en spannende nacht. Het partijbestuur stelt vanavond de conceptkandidatenlijst samen. Een vergadering die naar verwachting niet voor middernacht is afgelopen. Daarna begint de belronde.

De demissionaire bewindslieden Maxime Verhagen, Liesbeth Spies en Henk Bleker zullen in ieder geval niet terugkeren op de CDA-lijst. Ook Kamerleden Bas Jan van Bochove, Jack Biskop, Margreeth Smilde, Kathleen Ferrier, Maarten Haverkamp, Mirjam Sterk en Sabine Uitslag hebben al aangegeven dat ze niet opnieuw herkiesbaar zijn voor de Tweede Kamer.

Vooralsnog staat alleen de eerste plek op de lijst vast, die is voor Sybrand van Haersma Buma. Het is de vraag wie van de zittende Kamerleden op verkiesbare plekken wordt gezet. Politiek redacteur Freek Staps:

“Na de laatste verkiezingen besloot het CDA dat op de volgende lijst meer “maatschappelijke smaakmakers” moesten komen te staan. De huidige Kamerleden zijn de afgelopen jaren vrij onzichtbaar geweest, dus wat dat betreft wordt het vrij spannend voor ze. Daar komt bij dat het CDA nu 21 zetels heeft, maar dat het niet ondenkbaar is dat dat er in de toekomst minder zullen worden.”

Een ding is zeker. De Purmerendse wethouder Mona Keijzer komt hoog op de lijst. Maar hoe hoog? Staps:

“Het is niet ondenkbaar dat Keijzer op plek twee wordt gezet.Tot een paar maanden geleden was ze nog een grote onbekende, maar ze is door de omstandigheden snel opgeklommen. Door het vertrek van onder ander Verhagen en Bleker heeft het CDA een tekort aan aansprekende mensen. Keijzer is jong, komt van buiten en wordt gezien als een groot politiek talent.”

Daarnaast wordt duidelijk wat oud-minister Marja van Bijsterveldt gaat doen. En komt Hanke Bruins Slot, bij de vorige verkiezingen de enige nieuwe naam op de lijst, terug op een verkiesbare plek?

Morgenochtend hoopt het partijbestuur de definitieve conceptkandidatenlijst te kunnen presenteren. En kandidaten die het niet eens zijn met hun plek op de lijst? Die kunnen zich nog terugtrekken. De lijst wordt op het partijcongres op 30 juni definitief gemaakt.

    • Lex Boon