Sjarapova voltooit in Parijs haar 'Career Grand Slam'

Maria Sjarapova versloeg zaterdag in de finale van Roland Garros de Italiaanse Sara Errani met 6-3 en 6-2.

Rotterdam. De 25-jarige Sjarapova is de de tiende vrouw die alle vier grandslams won en de zesde sinds de openstelling van de vier grote tennistoernooien voor profspelers in 1968. De Russin won in 2004 op zeventienjarige leeftijd Wimbledon. Tijdens de dominantie van de Belgische Kim Clijsters en Justine Henin en de Amerikaanse zusters Williams bleef het vervolgens bij eenmaal de US Open (2006) en eenmaal de Australian Open (2008). Daarna zakte ze zelfs buiten de toptien op de wereldranglijst.

De als tweede geplaatste Sjarapova, die de nummer één positie op de wereldranglijst overneemt van de Wit-Russische Viktoria Azarenka, noemde haar overwinning in Parijs zaterdag „nog specialer” dan haar overwinning op Wimbledon in 2004. „Al die mensen die het geloof in mij hadden verloren en dachten dat ik niet meer op dit punt terug zou kunnen komen: het kon me allemaal niet schelen en ik luisterde er niet naar.”

Sjarapova, woonachtig in Florida, is al jaren een van meest aansprekende gezichten in het vrouwentennis. Ze is de rijkste sportvrouw ter wereld met volgens Forbes Magazine een jaarinkomen van 26 miljoen dollar (bijna 21 miljoen euro).

In het vrouwentennis ontbreekt al bijna drie jaar een dominante kracht. De afgelopen negen grandslams kenden acht verschillende winnaars. NRC