Shevchenko bezorgt Oekraïne overwinning op Zweden

Shevchenko viert samen met zijn teamgenoten zijn tweede doelpunt tegen Zweden. Foto AP / Darko Vojinovic

Andriy Shevchenko heeft gastland Oekraïne een droomstart bezorgd op het EK. De 35-jarige aanvoerder schonk zijn land maandagavond een 2-1 zege op Zweden. Shevchenko maakte hoogstpersoonlijk met twee doelpunten de openingstreffer van Zlatan Ibrahimovic ongedaan. Door de zege gaat Oekraïne aan de leiding in groep D. Eerder op de dag kwamen Engeland en Frankrijk een 1-1 gelijkspel overeen.

De ontwikkelingen hadden voor Shevchenko veel weg van een jongensboek, aldus persbureau Novum. In de stad waar hij als speler van Dynamo Kiev groot werd, stal hij met twee kopdoelpunten de show. Eerst kopte hij een voorzet van Andriy Yarmolenko binnen en even later was de spits doeltreffend uit een corner. Shevchenko kwam voor Ibrahimovic en versloeg voor de tweede keer in zeven minuten PSV-doelman Andreas Isaksson.

In de eerste helft had Shevchenko nog een enorme kans onbenut gelaten. Vrij voor Isaksson schoot de voormalig vedette van AC Milan voorlangs. Ook zijn ploeggenoten Jevgen Konopljanka en Jarmolenko waren niet doeltreffend in kansrijke positie. De grootste kans was echter voor Ibrahimovic, die tegen de paal kopte.

In de tweede helft nam Ibrahimovic revanche. De oud-Ajacied werkte een voorzet van Kim Källström achteloos van dichtbij binnen en zette Zweden op voorsprong.

http://www.youtube.com/watch?v=7DY4how1pIs&feature=plcp

Lang konden de Scandinaviërs daar niet van genieten. Tussen de 55e en 62e minuut sloeg Shevchenko tweemaal toe. Daarmee werd de 35-jarige spits de oudste EK-speler die ooit twee maal in een wedstrijd wist te scoren.

Twitter avatar 2010MisterChip Mister Chip (Alexis) ALL-TIME RECORD - Shevchenko (35 years and 256 days) becomes the oldest player ever to score a brace at ECh, overtaking Larsson (32-268)

http://www.youtube.com/watch?v=AJfptO8NLNc&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=IsRcjF7b970

Nadat Shevchenko tien minuten voor tijd onder luid applaus van het veld ging, brak voor de Oekraïense fans nog een zenuwslopende slotfase aan. Zweden ging vol overgave op jacht naar de gelijkmaker en kreeg in de blessuretijd nog twee prima mogelijkheden. Invaller Johan Elmander en Olof Mellberg slaagden er echter niet in het Oekraïense volksfeestje te verstieren.

    • Lex Boon