RvC-lid vervoersbedrijf GVB stapt op na onderzoek miljoenenfraude

Het personeel van het GVB zou naar aanleiding van de aantijgingen over fraude op straat verwijten hebben krijgen. Foto Flickr / Vitaly Volkov

Jan Westerhoud, lid van de raad van commissarissen van het GVB, is opgestapt. Hij vertrekt na negatieve berichtgeving over fraude binnen het Amsterdamse vervoerbedrijf.

Westerhoud vindt dat het “zuiverder” is om anderen daarop te laten reageren omdat hij langdurig voor het bedrijf heeft gewerkt, zo meldt het bedrijf. Eind maart schreef De Telegraaf dat bij het GVB voor miljoenen euro’s aan fraude is gepleegd, vooral rond de invoering van de OV-chipkaart. Twee dagen later zou het vervoerbedrijf juridische stappen hebben overwogen tegen het dagblad omdat het haar beweringen niet staafde.

De top zou daarvan op de hoogte zijn geweest. De directie heeft alle aantijgingen ontkend. Het onderzoek dat na de berichtgeving werd gestart is vorige week afgerond. De conclusies worden momenteel met de gemeente Amsterdam, die honderd procent van de aandelen van het bedrijf bezit, besproken.

“De Raad van Commissarissen heeft inmiddels conclusies getrokken en zal die met de aandeelhouder bespreken.​” - persbericht GVB naar aanleiding van het afgeronde onderzoek.

Opslag van 51.000 euro

Ondertussen meldt de Telegraaf vanochtend dat twee directeuren van het GVB zichzelf in 2011 met toestemming van de raad van commissarissen een opslag van 51.000 euro hebben gegeven. Uit het jaarverslag zou blijken dat hun jaarsalaris van 240.000 euro nu ver boven de balkenendenorm van 193.000 euro uitsteekt. Dat is in strijd met het beleid van de gemeente Amsterdam, dat sinds jaar en dag de balkenendenorm als maximum voor overheidsbedrijven hanteert, aldus het ochtendblad.

De stadsvervoerder ontkent de salarisverhoging niet:

“De beloning van de directie van GVB is altijd door de Raad van Commissarissen vastgesteld met volledige inachtneming van de daarvoor gestelde statutaire procedures, arbeidsovereenkomsten en de daarop van toepassing zijnde CAO.” - reactie GVB op de berichtgeving.