Russische politie doorzoekt huizen oppositieleiders - ‘Poetin pakt door’

De Russische oproerpolitie raakte slaags met demonstranten tijdens de 'miljoenenmars' 6 mei. Honderden betogers werden gearresteerd. Foto Reuters / Denis Sinyakov

Een dag voor een geplande demonstratie tegen de regering, heeft de Russische politie de huizen van verschillende oppositieleiders doorzocht. Ook zijn ze opgeroepen voor een verplicht politieverhoor morgen, op de dag van het protest, zo meldt persbureau Reuters.

Onder meer de huizen van vooraanstaande opponenten Boris Nemtsov en Aleksei Navalny zijn doorzocht. Tijdens de massale demonstratie vorige maand zijn zij al door de politie gearresteerd, samen met honderden andere betogers. Navalny twitterde vanmorgen dat de politie zijn “hele deur er bijna heeft uitgeramd”.

‘Poetin pakt door’

De huiszoekingen houden verband met het strafrechtelijke onderzoek dat is ingesteld naar “massale ondeverstoring” en “geweld tegen de politie” tijdens de grootste demonstratie van 6 mei, verklaarde een woordvoerder van de politie. Bij dat protest tegen de inauguratie van Vladimir Poetin als president gingen tienduizenden betogers de straat op. Een deel van hen raakte slaags met de politie, die onder meer met traangas het protest probeerde neer te slaan.

Volgens NRC-buitenlandredacteur Chris Hensen laten de harde politieacties van vandaag zien dat Poetin “door pakt”:

“Het is een laatste signaal naar de oppositie, dat het genoeg is. De nieuwe vergaande wet op betoging en het criminele onderzoek dat loopt naar de demonstratie van 6 mei, zijn twee duidelijke tekenen dat Poetin klaar is met de demonstranten en de ordeverstoringen. Sinds Poetin terug is als president heeft hij alleen maar repressieve maatregelen ingevoerd. Volgens hem om de bevolking te beschermen voor radicalisme.”

‘Demonstratie morgen kan twee kanten op gaan’

Het geplande protest morgen gaat over de nieuwe, radicale demonstratiewet. Daarbij wordt de boete voor deelname aan protesten die niet door de regering zijn gesanctioneerd honderdvijftig keer zo hoog: van 50 naar 7200 euro. De Doema nam de omstreden wet vorige week aan. De boete voor demonstranten is nu hoger dan onder meer die voor prostitutie, het onveilig opslaan van radioactief materiaal en het uitvoeren van een abortus zonder daarvoor gekwalificeerd te zijn.

Zeker een aantal van de belangrijke oppositieleiders kan morgen door het verplichte verhoor niet bij de demonstratie aanwezig zijn. De betoging is een nieuwe test voor de kracht van de oppositie, zegt Hensen:

“Het kan twee kanten opgaan morgen. Betogers kunnen geïnspireerd zijn geraakt door de harde maatregelen om de straat op te gaan. Maar veel betogers die aan het vorige grote protest deelnamen zijn mensen uit de middenklasse. Voor hen staat er veel op het spel: zij kunnen een boete van zevenduizend euro simpelweg niet betalen. De nieuwe demonstratiewet kan dus ook heel afschrikwekkend werken. Het is niet te voorspellen welke kant het uit zal gaan.”

    • Mirjam Remie