Poetin stuurt politie af op de oppositie

Russian security forces stand guard and members of the media wait outside the entrance to the apartment block where anti-corruption blogger and opposition activist Alexei Navalny lives in Moscow June 11, 2012. Russian police searched the homes of prominent opponents of President Vladimir Putin on Monday in a clear warning he is losing patience with dissenters a day before a rally that could draw tens of thousands of people challenging his rule. REUTERS/Denis Sinyakov (RUSSIA - Tags: POLITICS CRIME LAW MEDIA) REUTERS

De Russische politie heeft vanochtend huiszoekingen gedaan bij vrijwel alle leiders van de oppositie. Volgens de autoriteiten houden de huiszoekingen verband met een strafrechtelijk onderzoek dat is ingesteld tegen betogers die tijdens een grote anti-Poetindemonstratie op 6 mei geweld zouden hebben gebruikt tegen de politie. Zo’n tien huizen zijn doorzocht. Sommige oppositieleiders waren niet thuis. De oppositieleiders moeten zich zo snel mogelijk bij de politie melden voor verhoor, zeiden de autoriteiten vanochtend. Waarnemers vrezen dat zij zullen worden gearresteerd en vervolgd.

De actie komt amper 24 uur voor een volgende anti-Poetin-demonstratie. Die betoging, morgen in Moskou, is een nieuwe test voor de burgerprotestbeweging. Door het politieverhoor zullen sleutelfiguren rond de demonstratie vermoedelijk niet kunnen deelnemen. Betogers demonstreren af en aan sinds de frauduleus verlopen parlementsverkiezingen in december vorig jaar en de eveneens frauduleuze presidentsverkiezingen van maart. Die laatste leverden Poetin een derde termijn. Maar recentelijk leek de angel uit de acties te zijn.

Huiszoekingen werden onder meer verricht bij de anticorruptieblogger Aleksej Navalny, de leider van het Linkse Front Sergej Oedaltsov, de jonge liberaal Ilja Jasjin, ex-vicepremier Boris Nemtsov en televisiepresentatrice Ksenia Sobtsjak. Navalny twitterde dat de politie „mijn deur er bijna uit heeft geramd”.

Poetin heeft ruim een week geleden een omstreden wet ondertekend die de boetes voor het deelnemen aan ongeoorloofde demonstraties exorbitant verhoogt, soms tot een gemiddeld jaarsalaris in Rusland. De autoriteiten zullen veel sneller kunnen ingrijpen bij acties zonder officieel karakter, zoals het dragen van een wit lintje. (AP, Reuters, AFP)