Over de haag

Hoi! Lastenverlichting

Opluchting bij de VVD-kiezer. Premier Mark Rutte noemde gisteren de kans reëel dat het VVD-verkiezingsprogramma zal pleiten voor een eind aan de forenzentaks. Een „haar in de soep” had hij het eerder genoemd. En bij Eva Jinek op Zondag liet hij de indruk bestaan dat de forenzentaks alleen voortkwam uit het Lenteakkoord. Wellicht wist de kijker beter: ook in het Catshuisakkoord (met CDA en PVV) was deze belasting op het woon-werkverkeer opgenomen. Naar verluidt zelfs op aanraden van de VVD-leider. Rutte benadrukte dat het nieuwe programma zal pleiten voor lastenverlichting. Na alle recente lastenverzwaringen onder zijn leiding kan hij zelf ook nauwelijks anders. Consequente taal voor een VVD-politicus. Dat hij als premier de lasten juist heeft verzwaard, moet de kiezer dan maar door de vingers zien.

Faalangst bij Trots

Ex-PVV’er Hero Brinkman gaat samen met Trots op Nederland, de oude partij van Rita Verdonk. Voorwaarde van Brinkman: een nieuwe partijnaam. Aan Trots kleeft te veel de associatie met falen, vindt hij. De twee hebben nog een week de tijd: maandag de 18de moet de Kiesraad alle verzoeken tot naamregistratie binnen hebben. Al zal een naam het minste probleem van de nieuwe partij zijn; zowel Trots op Nederland als de Onafhankelijke Burgerpartij van Brinkman stonden afgelopen maanden op nul Kamerzetels in de peilingen. En ook met een nieuwe naam is nul plus nul nog altijd nul.

Van de Turken won hij

Eén overwinning kon Hero Brinkman afgelopen weekend wel alvast in zijn zak steken. Samen met andere Kamerleden, onder wie Matthijs Huizing (VVD), Metin Çelik (PvdA) en Coskun Çörüz (CDA), won hij gisteren in Amsterdam een vriendschappelijke wedstrijd tegen de Turkse parlementariërs. Het werd 3-2, met dank aan Brinkman op keep. Huizing schreef op Twitter dat Brinkman een ‘heldenrol’ had. Voor de VVD is Brinkman geen concurrentie, zal hij gedacht hebben.

On-Europees op het EK

Niet alleen op het veld, maar ook daarbuiten lijkt de Nederlandse afstemming in de Oekraïne te wensen over te laten. Premier Rutte verklaarde na de ministerraad dat sportminister Edith Schippers naar de EK-wedstrijd tegen Denemarken zou gaan, ondanks de schending van de mensenrechten. Rutte zat op dit vlak „niet te wachten op gemeenschappelijk buitenlands beleid”. En wat zei Schippers in Oekraïne? Verschrikkelijk jammer dat Europa niet één signaal afgeeft.

Sophie ziet ’t kantelen

Iemand die gelukkig is met de val van het kabinet: D66-europarlementariër Sophie in ’t Veld. Ze was volop bezig met het schrijven van een enthousiast boekwerkje over de „stralende toekomst” voor Europa, toen nieuwe verkiezingen werden aangekondigd. In ’t Veld kan niet wachten tot de campagne begint. „De klacht bij Europese verkiezingen is altijd dat deze volledig gedomineerd worden door nationale thema’s. En zie: nu krijgen we nationale verkiezingen die volledig over Europa gaan. Geweldig!”