Video: Nederland-Duitsland, de ‘koude oorlog’ is begonnen

De tijden van Lothar Matthäus en Rudi Völler zijn voorbij, de wraak voor het verloren WK van 1974 is in ’88 genomen en het oorlogssentiment vervaagt langzaam. Nee, zo strak als de boog in het verleden stond zullen we niet gauw meer meemaken. Maar dat wil niet zeggen dat de Nederland-Duitsland van overmorgen geen ouderwets anti-Duits sentiment losweekt bij de voetbalfans.

De tijden van Lothar Matthäus en Rudi Völler zijn voorbij, de wraak voor het verloren WK van 1974 is in ’88 genomen en het oorlogssentiment vervaagt langzaam. Nee, zo strak als de boog in het verleden stond zullen we niet gauw meer meemaken. Maar dat wil niet zeggen dat de Nederland-Duitsland van overmorgen geen ouderwets anti-Duits sentiment losweekt bij de voetbalfans.

Sinds zaterdag circuleert op YouTube een practical joke van niveau. Veegde Ronald Koeman in 1988 zijn kont af met het shirt van Olaf Thon en verstuurde Frank Rijkaard twee jaar later tot tweemaal toe een fluim richting het krullenmatje van Völler; nu pakken de Oranjefans de handschoen op humoristische wijze op.

In scène gezet of echt? De grap is er niet minder om. Ingrediënten: een grote oranje wielklem en de spelersbus van die Mannschaft: