Nadal beste ooit op Roland Garros na winst op Djokovic

Nadal met zijn zevende Franse titel. Foto AP / Michel Spingler

Rafael Nadal is de eerste speler in de geschiedenis die Roland Garros zeven keer heeft gewonnen. Hij brak het record vandaag door in de finale in vier sets zijn zevende titel binnen te halen tegen Novak Djokovic.

De finale begon gistermiddag, maar werd toen onderbroken omdat het ging regenen. Toen de twee mannen vandaag weer de baan opliepen, stond Nadal 2-1 voor in sets: het was 6-4, 6-3, 2-6, 1-2. Vandaag eindigde die vierde set in 7-5.

Dubbele fout van Djokovic beslist de partij

Direct na de spelhervatting bleek dat Nadal net als gisteren als beste uit de kleedkamer was gekomen. De Spanjaard brak meteen en trok daarmee de stand in de vierde set gelijk. Tot 6-5 waren er vervolgens geen breaks, maar wel een korte regenonderbreking terwijl een buitje over het Parijse centercourt trok. In de twaalfde game van de vierde set ging het mis voor Djokovic. De Serviër moest toestaan dat Nadal op 30-30 kwam en zag de Spanjaard toen een harde winner slaan.

Op matchpoint tegen bezweek Djokovic. Met een dubbele fout ging de titel opnieuw naar Nadal.

http://nos.nl/video/382585-nadal-wint-weer-op-roland-garros.html

Gisteren was Nadal al uitstekend begonnen en uitgelopen naar een 6-4, 6-3, 2-0 voorsprong voordat Djokovic zich oprichtte. De nummer een van de wereld won toen acht games op rij. Met een break voorsprong (2-1) in de vierde set werd de wedstrijd toen onderbroken omdat de baan door de aanhoudende regen te glad werd.

Zeven keer Roland Garros in acht jaar tijd

De pas 26-jarige Nadal won vanaf 2005 elk jaar in Parijs, behalve in 2009. Toen verloor hij van Robin Söderling en pakte Roger Federer uiteindelijk de winst. Met zes titels was Nadal al samen met Björn Borg recordhouder, maar de ‘koning van het gravel’, die dit toernooi slechts één set weggaf, staat sinds vandaag dus op eenzame hoogte.

Als Djokovic de finale had gewonnen, hadden we ook over een primeur kunnen berichten: dan was de Serviër erin geslaagd alle vier de Grand Slam-toernooien achter elkaar op zijn naam te zetten. Dat heeft al 43 jaar niemand gedaan. Nu blijft Roland Garros het enige podium waarop de nummer één van de wereld nog nooit zegevierde.

    • Peter Zantingh