Muziekcentrum Nederland stoot archieven af

Het archief van Muziek Centrum Nederland (MCN) gaat naar de Bijzondere Collecties (BC) van de Universiteit van Amsterdam. Dat heeft hoofdconservator Garrelt Verhoeven van BC afgelopen vrijdag bekendgemaakt tijdens de liedavond Mokum in Carré: van Breero tot Shaffy.

Tot het archief van MCN behoren tevens de collecties van Gaudeamus, Donemus, Nationaal Pop Instituut en het Nederlands Jazz Archief. Vanaf 1 januari 2013 ontvangt het MCN geen subsidie meer. Muziekliefhebbers, muzikanten en wetenschappers konden bij het MCN aan het Rokin het archief raadplegen. Om een huurschuld aan het pand te voorkomen, verhuist de 1,5 kilometer archief voor 1 juli. Vandaag, 11 juni, gaat het MCN dicht. In september kunnen belangstellenden het archief weer raadplegen.

Bijzondere Collecties zet zich in het Nederlandse culturele erfgoed te beheren en toegankelijk te maken. Ook vindt in de nabije toekomst een nauwe samenwerking plaats met het Theater Instituut Nederland, eveneens met subsidiestop bedreigd, dat een archief bezit van 4 kilometer. Met deze gedwongen aanwinsten groeit het bezit van de universiteit spectaculair. Ook het Shaffy Archief, het liedarchief van verzamelaar Nico Boerma, de verzameling van dichter Arie van den Berg en het Grunberg Archief zijn recentelijk door de BC verworven. Verhoeven benadrukt dat een archief „levend moet zijn en niet opgeslagen in een bunker in Lelystad. Erfgoed behoort te functioneren in de samenleving van nu.” Wel benadrukt Verhoeven dat de extra kosten van het archiefbeheer niet uitsluitend door de universiteit gedragen kunnen worden.

    • Kester Freriks