Mona Keijzer nummer twee op CDA-lijst - Sander de Rouwe op drie

CDA-kandidaten Sybrand van Haersma Buma en Mona Keijzer na afloop van een van de lijsttrekkersdebatten. Foto Hollandse Hoogte / Joyce van Belkom

Op de conceptkandidatenlijst van het CDA voor de Tweede Kamerverkiezingen komt de Purmerendse wethouder Mona Keijzer op plaats twee. Het huidige Kamerlid Sander de Rouwe neemt plek drie in, meldt de NOS. De lijst wordt aangevoerd door de winnaar van de lijsttrekkersverkiezingen Sybrand van Haersma Buma.

Andere namen zijn nog niet bekendgemaakt. Eerder vandaag liet politiek redacteur Freek Staps al weten dat Keijzer op een hoge plek zou komen te staan. Staps:

“Tot een paar maanden geleden was ze nog een grote onbekende, maar ze is door de omstandigheden snel opgeklommen. Door het vertrek van onder ander Verhagen en Bleker heeft het CDA een tekort aan aansprekende mensen. Keijzer is jong, komt van buiten en wordt gezien als een groot politiek talent.”

Het partijbestuur vergadert vanavond over de samenstelling van de lijst. Vervolgens worden kandidaten een voor een gebeld over de plek die ze toebedeeld hebben gekregen. Het kan tot ver na middernacht duren voordat iedereen is gebeld. De verwachting is dat de christendemocraten kiezen voor vernieuwing op de lijst. Staps:

“Na de laatste verkiezingen besloot het CDA dat op de volgende lijst meer “maatschappelijke smaakmakers” moesten komen te staan. De huidige Kamerleden zijn de afgelopen jaren vrij onzichtbaar geweest, dus wat dat betreft wordt het vrij spannend voor ze. Daar komt bij dat het CDA nu 21 zetels heeft, maar dat het niet ondenkbaar is dat dat er in de toekomst minder zullen worden.”

De demissionaire bewindslieden Maxime Verhagen, Liesbeth Spies en Henk Bleker zullen in ieder geval niet terugkeren op de CDA-lijst. Ook Kamerleden Bas Jan van Bochove, Jack Biskop, Margreeth Smilde, Kathleen Ferrier, Maarten Haverkamp, Mirjam Sterk en Sabine Uitslag hebben al aangegeven dat ze niet opnieuw herkiesbaar zijn voor de Tweede Kamer.

Morgenochtend hoopt het partijbestuur de definitieve conceptkandidatenlijst te kunnen presenteren. Op zaterdag 30 juni moet het partijcongres deze goedkeuren.

    • Lex Boon