Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Boeken

‘Meisje op portret is jonge Jane Austen’

Jane Austen als 13-jarige

De Britse fotoanalist Stephen Cole, verbonden aan het Acume Forensics instituut in Leeds, denkt dat op het portret dat hij jaren onderzocht de op dat moment dertienjarige schrijfster Jane Austen (1775-1817) is afgebeeld.

De resultaten van Coles onderzoek zijn afgelopen weekend in The Guardian gepresenteerd. In het artikel steunen vooraanstaande Austen- en kunstexperts Coles bewering.

Cole onderzocht een foto die een eeuw geleden van het betreffende olieverfschilderij werd gemaakt, vlak voordat dit werd gerestaureerd. Op die foto ontdekte Cole de namen van Jane Austen en van Ozias Humphry, een in Austens tijd bekende portretschilder.

De letters zouden tijdens de restauratie van het schilderij zijn verdwenen. Van de afbeelding van Austen die doorgaans bij publicaties wordt geplaatst is nooit bewezen dat het werkelijk een afbeelding van de schrijver van Pride and Prejudice is.