Links, maar hoe links?

Na de eerste ronde van de verkiezingen domineren linkse partijen in het Franse parlement. En dat is goed nieuws voor president Hollande.

A woman kisses french President Francois Hollande as he leaves the polling station after voting for the first round in the french parliamentary elections in Tulle, central France, Sunday, June 10, 2012. French voters are going to the polls in elections for the lower house of parliament, which will determine whether new President Francois Hollande's Socialists or rival conservatives control the government. (AP Photo/Bob Edme)

Correspondent Frankrijk

Parijs. Na de gisteren gehouden eerste ronde van de Franse parlementsverkiezingen is het bijna zeker dat president François Hollande met een linkse meerderheid zal kunnen regeren. Wel hangt het van de tweede ronde van volgende week af of de Parti Socialiste de steun nodig zal hebben van andere linkse partijen, zoals Europe Ecologie – Les Verts (EE-LV) en het extreem-linkse Front de Gauche.

De linkse meerderheid in het parlement is belangrijk voor Hollande, omdat hij zo gemakkelijker zijn plannen kan uitvoeren. Partijleider Mar-tine Aubry toonde zich gisteravond alvast gelukkig met de uitslag, die volgens haar bevestigt dat Frankrijk kiest voor verandering.

Vijf weken nadat ze Hollande naar het Elysée stuurden, bleken de Fransen niet echt warm te lopen voor de verkiezingen voor de Assemblée Nationale. Slechts 59,2 procent van de Fransen ging kiezen, een laagterecord voor parlementsverkiezingen. Bij de presidentsverkiezingen ging nog bijna 80 procent van de Franse kiezers naar de stembus. De Fransen hebben sterk het gevoel dat de parlementsverkiezingen zijn gedegradeerd tot een derde ronde van de presidentsverkiezingen.

Terwijl in de eerste ronde een overwinning van de rechtse UMP was voorspeld, werd het toch een nek-aan-nek-race met de linkse PS. Beide partijen halen iets minder dan 35 procent. Maar in omrekening naar zetels is het voordeel voor de Parti Socialiste. De PS zou van de 577 zetels 283 tot 329 zetels veroveren, in de buurt van een absolute meerderheid van 289 parlementsleden.

De groene partij EE-LV zou met 5,2 procent 12 tot 18 zetels halen in het parlement. De groenen, die ook deel uitmaken van de regering van premier Jean-Marc Ayrault, kunnen de socialisten zo aan een meerderheid helpen. De steun van het extreemlinkse Front de Gauche, met onder meer de Parti Communiste, zou de PS dan niet nodig hebben. Het UMP had al voorspeld dat Hollande ‘aan de leiband van extreem-links’ zou moeten lopen, maar dat lijkt niet te gaan gebeuren. Het Front de Gauche is goed voor 6,9 procent van de stemmen en zou 13 tot 19 parlementsleden kunnen behalen. Die score is minder goed dan die van hun leider Jean-Luc Mélenchon bij de presidentsverkiezingen, maar wel beter dan die van de communisten vijf jaar geleden.

Het Front National doet het met 14,1 procent van de stemmen opnieuw erg goed, en Le Pen bevestigt daarmee haar status als derde macht in de Franse politiek. Maar in haar twee belangrijkste doelen is Le Pen niet geslaagd. Zij rekende op enkele parlementsleden vanaf de eerste ronde en op een ineenstorting van het UMP. Het eerste is mislukt en van het tweede is vooralsnog geen sprake.

Le Pen stoot zelf wel door naar de tweede ronde in de kieskring Hénin-Beaumont, dankzij 42 procent van de stemmen. Ze neemt het in de tweede ronde verrassend genoeg niet op tegen Mélenchon, die op de derde plaats strandde. Mélenchon trekt zich daarom terug ten voordele van de lokale kandidaat van de Parti So-cialiste. Mélenchon dacht door op te komen in Hénin-Beaumont persoonlijk Le Pen uit het parlement te kunnen houden.

Naast Le Pen zelf hebben nog drie andere kandidaten van het FN de tweede ronde bereikt, onder wie de flamboyante advocaat Gilbert Collard en de amper 22-jarige Marion Maréchal-Le Pen, een nicht van Marine, die in haar kieskring in de Vaucluse als eerste uit de bus kwam.

Wie het misschien nog moeilijk krijgt is voormalig presidentskandidate Ségolène Royal. Zij kwam in haar nieuwe kieskring in La Rochelle wel als winnaar uit de eerste ronde, met 32 procent, maar ze moet het in de tweede ronde opnemen tegen een lokale dissidente socialist, die 28 procent van de stemmen behaalde.

Als hij zich niet terugtrekt en kan voortbouwen op de lokale steun, kan hij de zetel winnen. Royal, die geen minister werd, heeft haar zinnen gezet op het voorzitterschap van de Assemblée Nationale. Die ambitie herhaalde ze gisteravond, ondanks haar wankele uitgangspositie. Geen enkele minister uit de regering-Ayrault lijkt in de problemen te komen.

Bij het UMP wordt alsnog gehoopt op een betere score in de tweede ronde, en dus meer parlementszetels dan voorspeld. Het UMP rekent daarbij op een verhoogde opkomst.

    • Dirk Vandenberghe