Li Edelkoort

Nederland, Amsterdam, 23-11-2010 Trendconsultant Lidewij Edelkoort Foto: Adrie Mouthaan/Hollandse Hoogte mouthaan/Hollandse Hoogte

Lidewij (Li) Edelkoort (61) is trendvoorspeller en ontwerper. Ze was van 1999 tot 2008 directeur van de Design Academy Eindhoven. Ze werkt vanuit Parijs, waar ze grote bedrijven adviseert. Dit jaar kreeg ze de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs, „omdat zij als trendforecaster toonbepalend is voor de wereld van design en mode”.

„Ik heb nog niet precies een thema voor mijn avond. De accenten zullen liggen op het landschap, op melancholie en op de manier waarop we dit tijdsbestek beleven. Natuurlijk zal het gesprek gaan over trends, maar dat is vooral omdat alles wat ik doe daarmee te maken heeft en ik niet op een andere manier kan nadenken. In het beste geval wordt de uitzending een levend trendboek.

„Het is voor mij moeilijk om veel tv te kijken, omdat ik zo veel reis. Als ik in Parijs ben, kijk ik graag naar La Matinale, een goedgemaakt ochtendprogramma over actualiteiten op Canal+. De betaalzenders zijn in Frankrijk beter dan de publieke. Verder zie ik vooral CNN, BBC en de films die worden aangeboden in het vliegtuig. Films kies ik op gevoel, op een sfeer. Ik ben een erg visueel persoon, en maak in mijn werk veel gebruik van muziek en beelden.”

Uitzending 12 augustus