Kroatië is een maat te groot voor Ierland

Het massaal gesteunde Ierland was in de eerste groepswedstrijd van het EK geen partij voor Kroatië.

Rotterdam. Kroatië heeft na één wedstrijd de leiding genomen in groep C van het EK. Het elftal van bondscoach Slaven Bilic won in Poznan met 3-1 van Ierland.

Kroatië begon sterk en kwam in de tweede minuut op voorsprong via Mario Mandzukic, die de voorkeur kreeg boven de genaturaliseerde Braziliaan Eduardo. De spits was uit evenwicht, maar kopte knap raak, al ging de Ierse doelman Shay Given niet vrijuit. Ierland, dat een relatief oud elftal heeft, kwam na ruim een kwartier op gelijke hoogte. Verdediger Sean St. Ledger versloeg bij een vrije trap Vedran Corluka in de lucht en scoorde met het hoofd.

Het technische Kroatië bleef ook na de gelijkmaker de betere ploeg. Given redde knap op afstandsschoten van Ivan Perisic en spelmaker Luka Modric. De doelman moest op slag van rust echter passen toen Nikica Jelavic voor hem opdook en de 2-1 scoorde. De Ieren hadden recht van spreken met hun protesten wegens buitenspel, maar de Nederlandse scheidsrechter Björn Kuipers keurde het doelpunt goed.

Ierland, zoals altijd gesteund door een enorme supportersschare, bleek ook na rust eigenlijk een maat te klein voor Kroatië. Het elftal van de 73-jarige bondscoach Giovanni Trappatoni kon niet onder de druk van de tegenstander uitkomen en kreeg opnieuw na twee minuten een tegendoelpunt. Voor de tweede keer kopte Mandzukic raak.

Kroatië consolideerde de voorsprong, terwijl de vechtlustige Ieren op zoek gingen naar nog een doelpunt. De ploeg ontbeerde echter, zoals wel vaker op een eindtoernooi, geluk en kwaliteit. NRC