Kortkolom economie

FNV: Jongerius stapt nog deze maand op

Rotterdam. Agnes Jongerius treedt nog deze maand af als voorzitter van de vakcentrale FNV. Dit heeft de vakcentrale vanmorgen bekendgemaakt. Zij legt haar functie neer op 23 juni als, naar verwachting, het oprichtingscongres plaatsvindt voor een nieuwe vakbeweging. In december had Jongerius haar vertrek al aangekondigd. Zij zou opstappen er „onomkeerbaar duidelijkheid” was over de oprichting van een nieuwe vakbeweging die in de plaats van de FNV moet komen. De vakcentrale loopt met de bekendmaking van vanmorgen vooruit op de presentatie van het definitieve voorstel dat oud-staatssecretaris Jetta Klijnsma vanmiddag zou doen om die nieuwe vakbeweging in de steigers te zetten. Het concept-voorstel dat zij op 1 mei presenteerde, kreeg intern veel kritiek. De grootste twee bonden, FNV Bondgenoten en Abvakabo FNV, vreesden versplintering omdat zij zichzelf moesten opsplitsen. (NRC)

Effect deeltijd-WW op banenbehoud is klein

Rotterdam. Bedrijven die tijdens de crisis in 2008 en 2009 gebruik hebben gemaakt van deeltijd-WW of de bijzondere werktijdverkortingregeling (wtv) hebben het qua herstel van omzet en banenbehoud niet wezenlijk beter gedaan dan bedrijven die deze crisismaatregelen niet hebben gebruikt. Dat blijkt uit onderzoek dat demissionair minister Henk Kamp (Sociale Zaken, VVD) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Bedrijven die zwaar door de vorige crisis werden getroffen, konden met behulp van WW-geld hun personeel tijdelijk minder laten werken en zo toch hun vakkrachten in dienst houden. Op de deeltijd-WW en de bijzondere werktijdverkorting deden in totaal 8.762 werkgevers een beroep voor bij elkaar 121.890 werknemers. De regelingen hebben in totaal 460 miljoen euro gekost. De conclusie dat het effect beperkt is, spoort met de analyse van het CPB in 2011 dat deeltijd-WW slechts zeer beperkte invloed heeft gehad op het verminderen van het aantal werklozen. (NRC)

‘KPN beslist binnen 2 weken over E-Plus’

Rotterdam. Telecomconcern KPN neemt binnen twee weken een besluit over zijn Duitse dochter E-Plus. Dat meldt de zakenkrant Financial Times vandaag. Het Mexicaanse telefoonbedrijf América Móvil van miljardair Carlos Slim wil een kwart van KPN kopen. KPN raadt aandeelhouders af het bod van América Móvil te accepteren. Een fusie of verkoop van de Duitse dochter E-Plus levert meer op. Een van de partijen waarmee wordt gesproken, is volgens de FT het Spaanse Telefónica. Een samenvoeging van E-Plus met O2, de Duitse tak van dat bedrijf, zou een optie zijn. Er zou sprake zijn van „voldoende beweging tussen de twee partijen” om nog altijd te kunnen spreken van een veelbelovende verkenning. E-Plus is een van de meest succesvolle onderdelen van KPN. Door die melkkoe te gelde te maken, hoopt de KNP-top aandeelhouders tevreden te stellen, zodat zij niet ingaan op een ongevraagd bod van América Móvil. Het bedrijf wil een belang van bijna 28 procent nemen in KPN. (NRC)

IATA somberder over Europese luchtvaart

Rotterdam. De International Air Transport Association (IATA) is in de afgelopen maanden veel somberder geworden over de Europese luchtvaartsector in 2012. De brancheorganisatie voorspelt een verlies van 1,1 miljard dollar, terwijl in maart nog werd uitgegaan van een min van 600 miljoen dollar. In de nieuwe raming houdt IATA rekening met een eventuele escalatie van de schuldencrisis. De brancheorganisatie, die circa 240 bedrijven vertegenwoordigt, verhoogde de winstverwachting voor Noord-Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen van 900 miljoen dolaar naar 1,4 miljard dollar. (NRC)