Kortkolom Cultuur

‘Meisje op portret is jonge Jane Austen’

Londen. De Britse fotoanalist Stephen Cole, verbonden aan het Acume Forensics instituut in Leeds, denkt dat op het portret dat hij jaren onderzocht de op dat moment dertienjarige schrijfster Jane Austen (1775-1817) is afgebeeld. De resultaten van Coles onderzoek zijn afgelopen weekend in The Guardian gepresenteerd. In het artikel steunen vooraanstaande Austen- en kunstexperts Coles bewering. Cole onderzocht een foto die een eeuw geleden van het betreffende olieverfschilderij werd gemaakt, vlak voordat dit werd gerestaureerd. Op die foto ontdekte Cole de namen van Jane Austen en van Ozias Humphry, een in Austens tijd bekende portretschilder. De letters zouden tijdens de restauratie van het schilderij zijn verdwenen. Van de afbeelding van Austen die doorgaans bij publicaties wordt geplaatst is nooit bewezen dat het werkelijk een afbeelding van de schrijver van Pride and Prejudice is. (NRC)

Helft instellingen in beroep bij RvC

Rotterdam. 62 culturele instellingen hebben bezwaar aangetekend tegen het advies van de Raad voor Cultuur. Op een totaal van 118 adviezen op de rijkssubsidies zijn dat er relatief veel. „We hebben te maken met grote en ingrijpende veranderingen. Er zijn meer instellingen die buiten de boot vallen”, zegt algemeen secretaris van de raad Jeroen Bartelse. Het ministerie van OCW gaf de instellingen de gelegenheid om te reageren op feitelijke onjuistheden. Maar de reacties bestaan volgens Bartels ook uit „opmerkingen en nuanceringen”. De raad zal alle brieven in behandeling nemen. Op 13 juli komt de raad met een aanvullend advies. (NRC)

Tachtig voorstellen Biënnale in Venetië

Rotterdam. Het Mondriaan Fonds heeft 82 voorstellen gekregen voor de Nederlandse inzending voor de Biënnale van Venetië volgend jaar. Ze werden ingediend door 79 partijen. Zowel freelance curatoren, musea als presentatie-instellingen mochten plannen indienen. Het fonds heeft 450.000 euro beschikbaar voor het beste plan. Een commissie, onder voorzitterschap van de nieuwe directeur van het Mondriaan Fonds, Birgit Donker, zal een shortlist maken van de vijf meest veelbelovende voorstellen. Eind augustus maakt het fonds bekend welk plan zal worden uitgevoerd voor de Biënnale en wie de curator wordt. (NRC)