Kortkolom buitenland

Syrische oppositie kiest Koerd als nieuwe leider

Amman. De belangrijkste Syrische oppositiecoalitie, de Syrische Nationale Raad, heeft in Istanbul de Koerd Abdelbaset Sieda gekozen als nieuwe leider in plaats van Burhan Ghalioun. Er was veel kritiek op Ghalioun, onder andere omdat hij autoritair zou zijn en wegens zijn jarenlange verblijf buiten Syrië niet op de hoogte zou zijn van wat zich in het land afspeelde. Sieda (56), een filosoof en assyrioloog, woont eveneens al jaren in het buitenland, in Zweden. Na zijn verkiezing bezwoer hij de christelijke en de alawitische minderheden in Syrië gisteren dat hun toekomst veilig is. Als Koerd is hij ook lid van een minderheid in het overwegend Arabische land. In Syrië vielen de afgelopen dagen weer tientallen doden bij overheidsgeweld, aldus de oppositie. (AFP, AP)

Zeven blauwhelmen gedood in Ivoorkust

New york. Gewapende mannen hebben vrijdag zeven militairen van de VN-vredesmacht in Ivoorkust bij de grens met Liberia in een hinderlaag gelokt en gedood. Dat heeft het VN-hoofdkwartier in New York bevestigd. De militairen waren alle zeven afkomstig uit Niger. VN-gezant Bert Koenders (oud-minister van Ontwikkelingssamenwerking) zei dat de VN net meer troepen naar het gebied had gestuurd, in verband met de dreiging van aanvallen tegen burger. Inmiddels heeft ook de regering extra troepen naar het grensgebied gestuurd. (AP)

Kairo schrapt tv-spots tegen buitenlanders

Kairo. De Egyptische regering heeft gisteren twee reclamefilmpjes teruggetrokken waarin burgers werden gewaarschuwd tegen contacten met buitenlanders omdat die wel eens spionnen kunnen zijn. Volgens critici waren ze bedoeld om de activisten achter de opstand tegen het regime van begin vorig jaar in diskrediet te brengen. Doorgaande protesten worden door de militaire junta vaak in verband gebracht met een „buitenlandse hand”. De twee reclamespots waren enkele dagen getoond op zowel de staatstelevisie als particuliere stations. (AP)