Kortkolom binnenland

Jonge palingen in Friese meren uitgezet

Rotterdam. In het Friese Tjeukemeer en het Sneekermeer worden morgen 400.000 jonge palingen uitgezet. De zogenoemde pootaal is enkele maanden opgekweekt. Eenmaal volwassen, trekken de palingen naar de Sargassozee in de Atlantische Oceaan, 6.500 kilometer verwijderd, om daar te paaien. Kwekers, beroepsvissers en handelaren trachten door het uitzetten de palingstand in Nederland weer op peil te brengen. „Wij hebben onze kust zo goed beschermd dat jonge paling Nederland nauwelijks in kan en volwassen paling kan Nederland niet meer uit. We zullen de paling moeten helpen”, aldus het Productschap Vis. (NRC)

‘Strenger toezicht op ambulancezorg’

Rotterdam. Vakbond Abvakabo FNV wil dat minister Schippers (Volksgezondheid, VVD) de ambulancezorg onder verscherpt toezicht stelt. De bond maakt zich zorgen over berichten dat ziekenauto’s te laat komen bij ongevallen, voertuigen verouderd zijn en bemand met onbekwaam personeel. Medewerkers van meldkamers hebben zich bij de bond beklaagd omdat ze door onduidelijkheid niet meer weten wanneer ze welk soort ambulance moeten sturen. (Novum)

Restaurant verwoest na brand bij Oldenzaal

Losser. Een grote brand heeft vanochtend een restaurant in het Overijsselse De Lutte, tussen Oldenzaal en de Duitse grens, verwoest. De brandweer was rond negen uur de brand meester. Wegens de zware rook werd omwonenden geadviseerd ramen en deuren dicht te houden en binnen te blijven. In de omgeving van het pand is asbest aangetroffen. (Novum)