Koerdische dissident Sieda benoemd tot leider Syrische Nationale Raad

De belangrijkste Syrische oppositiebeweging in ballingschap, de Syrische Nationale Raad, heeft Abdulbaset Sieda benoemd tot haar nieuwe leider. Dat werd zaterdag bekendgemaakt. De 56-jarige Sieda behoort de Koerdische minderheid in Syrië. Hij vervangt Burhan Ghalioun. Die trad onlangs terug vanwege de toenemende kritiek op zijn leiderschap. Verschillende prominente Syrische dissidenten stapten uit de raad omdat ze die te ‘autocratisch’ vonden. Ook vonden ze de raad onder Ghaliouns leiderschap niet beter dan het autocratische bewind van de Syrische president Bashar al-Assad. Daarnaast klaagden ze dat de raad gedomineerd werd door islamisten.

De Syrische oppositie heeft al sinds het begin van de opstand tegen Assad last van een slechte organisatie en onderlinge ruzie. Internationale steunbetuigers riepen de beweging meermaals op samen te werken en als een eenheid te opereren. AP