Jolande Withuis

„De Oorlog, Vrouwenstudies, Koude Oorlog”
„De Oorlog, Vrouwenstudies, Koude Oorlog”

Jolande Withuis (62) is socioloog. Ze werkt sinds 1999 als onderzoeker voor het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD). Voor haar biografie van de Nederlandse verzetsheld Pim Boellaard, Weest manlijk, zijt sterk (2008), won ze verschillende prijzen. Op dit moment werkt Jolande Withuis aan een biografie van koningin Juliana.

„Ik vind het een grote eer dat ik ben gevraagd. Toen ik ging nadenken wat ik allemaal zou willen laten zien, kwam er meteen van alles in me op. Kunst, muziek... het was zoveel dat ik gekscherend aan de redactie heb gezegd dat ik het liefst twee avonden zou willen vullen.

„Ik denk niet dat ik de avond aan één thema ga wijden. Ik wil graag allerlei mooie en ontroerende fragmenten laten zien. Maar ik ben natuurlijk uitgenodigd wegens mijn werk bij het NIOD. Ik zal dan ook zeker onderwerpen aankaarten zoals de Tweede Wereldoorlog, Vrouwenstudies en de Koude Oorlog.

„Ik vind het heerlijk om ter ontspanning naar de televisie te kijken. De tv-serie Downton Abbey of een goede Britse detective bijvoorbeeld. Maar ook voor Pride & Prejudice kan je me uit bed halen.”