‘In Rio is een iPad al heel gewoon’

Toen Patricia Domingos voor het eerst een werkgroep volgde op de Pauselijke Katholieke Universiteit van Rio de Janeiro wisten alle aanwezige studenten meteen dat zij een buitenlander was. De Portugese Domingos (21) was de enige die haar aantekeningen in een schrift opschreef. „Iedereen zat te tikken op een IPad of notebook. De professor gebruikte ook voortdurend zijn laptop, met allerlei powerpoint presentaties”, zegt Domingos. „Veel moderner dan in Portugal.”

Sinds een half jaar studeert Domingos Braziliaans rechten in Rio de Janeiro. Ze blijft een jaar. In Portugal studeert ze Portugees recht. Domingos wilde graag in het buitenland een cursus doen die daar bij aansloot. „Het Braziliaans recht komt voort uit het Portugese, dus is het voor mij makkelijker te volgen.”

De Pauselijke Katholieke Universiteit heeft een internationaal uitwisselingsprogramma, met slechts vijf plekken bij rechten in Rio. De uitwisselingsstudent betaalt geen collegegeld – normaal zo’n 800 euro per maand. Patricia krijgt van haar vader „dezelfde maandelijks toelage als in Portugal.” Haar colleges beginnen dagelijks om zeven uur en zijn om één uur afgelopen. Zonder koffiepauze. In het begin vond ze het maar chaotisch. Tijdens de lessen wordt er veel gelachen, gesproken, mensen lopen in en uit en de docenten zijn doorgaans ontspannen en toegankelijk. Heel anders dan op de Universiteit van Lissabon. Wie te laat komt, krijgt geen toegang tot het college. Wie praat, wordt weggestuurd. En elke dag krijgen de studenten de opdracht syllabi en boeken door te werken. „Hier is de aanpak pragmatischer, je leert wat je nodig hebt, en bent minder uren kwijten aan stampen.”

Veel van haar buitenlandse collega’s zijn vooral naar Rio gekomen voor de stad en de stranden. Domingos denkt vooral aan haar toekomst. „Ik heb een stage bij een financieel bedrijf kunnen regelen, ’s middags. Straks kom ik terug om het examen te doen van de Braziliaanse orde van advocaten en hier vervolgens aan het werk te gaan.”