‘Ik flap er wel eens iets uit ’

De eerste keer dat Daan Dielemans (26) ging ‘cantussen’ bij studievereniging Historia in Leuven, bijna drie jaar geleden, wist hij niet wat hem overkwam. Hij zat aan een lange tafel met andere studenten, ze dronken bier en zongen Vlaamse en oud-Nederlandse liederen. Wie naar de wc wilde en niet kon wachten tot de pauze, stak zijn vinger op. Die kreeg van de voorzitter de eerste zin van een rijmpje, met een rijmschema, dat hij moest afmaken. Als het gedicht in orde was, mocht hij plassen. Dielemans cantust eens in de twee maanden. In café De Carlisse, naast de centrale bibliotheek van de universiteit, zegt hij dat het nog steeds een beetje gênant vindt erover te vertellen aan vrienden in Nederland. Hij is bijna klaar met zijn bacheloropleiding, zijn scriptie gaat over ‘religieuze tolerantie in Nieuw-Nederland’, de Nederlandse kolonie in Noord-Amerika in de zeventiende eeuw. Daarna wil hij in Leuven ook de masteropleiding doen. Een vriend studeert geschiedenis in Utrecht. „Als ik hoor wat hij doet, denk ik dat het bij ons zwaarder is. Wij gaan vaak net even iets verder. Studenten hier zijn gewend aan enorme hoeveelheden leerstof.” Dielemans koos voor Leuven omdat hij had gehoord dat je daar veel vrijheid had om je studiepakket te kiezen. Hij had ook gehoord dat het studentenleven er leuk was. „ Het cultuurverschil is groot. Ik flap er weleens iets uit waarvan ze zeggen: oei.” Dat studeren in België goedkoper is – hij betaalt bijna 600 euro collegegeld – noemt Dielemans „mooi meegenomen”. Hij heeft een ‘studio’ van 20 vierkante meter voor 345 euro. Hij krijgt beurs en lening uit Nederland en ook zorgtoeslag. Daan gebruikt soms het Vlaamse ‘allee’, hij heeft een Vlaamse vriendin en denkt erover om in België aan de politieopleiding te beginnen. „Met geschiedenis valt geen droog brood te verdienen.” Maar hij heeft ook heimwee. Hij mist de verse melk. ,En hier is op feestdagen alles dicht.”

    • Petra de Koning