Hulp Spanje is goed voor Douwe Egberts

De beurzen reageerden vanochtend positief op de noodhulp aan Spanje. Goed nieuws voor Douwe Egberts dat aandelen gaat uitgeven.

De vraag van de week: is de knieval van Spanje diep genoeg om verdere escalatie van de eurocrisis te voorkomen?

Tijdelijke rust is in ieder geval gewonnen. Internationale beurzen openden vanochtend in de plus nadat Spanje afgelopen weekeinde Europese noodhulp vroeg en 100 miljard euro kreeg toegezegd. De Ibex-35 in Madrid stond rond het middaguur bijna 4 procent hoger dan bij sluiting op vrijdag. Het aandeel van Bankia, de noodlijdende bank die de Spaanse regering eind vorige maand een kapitaalinjectie 19 miljard euro vroeg, steeg vanochtend 13 procent.

Voor Douwe Egberts komt de noodhulp voor Spanje op het juiste moment. Onder de nieuwe naam DE Master Blenders 1753 maakt het bedrijf morgen zijn debuut op de beurs. Officieel gaat het niet om een beursgang. Er worden geen nieuwe aandelen uitgegeven.

Het moederbedrijf van DE, Sara Lee, snijdt de Europese koffie- en theetak los van het Amerikaanse vleesbedrijf. Aandeelhouders krijgen een aandeel Sara Lee Meatco, een aandeel DE, en een dividendbewijs. De verwachting is dat de helft van de Amerikaanse aandeelhouders hun aandeel DE zal verkopen. Zo komt de handel in DE vanzelf op gang.

Op 9 juli krijgt DE pas een officiële notering op het Damrak. De ‘grijze’ handel die vanaf morgen begint, bepaalt tegen welke prijs het aandeel uiteindelijk op de beurs begint. Grijs of niet; de beursgang van DE (omzet 2,6 miljard euro in 2010) is een mijlpaal voor de AEX. Demissionair premier Mark Rutte (VVD) is morgen aanwezig als eregast.

Uit Amsterdam komt vandaag nog meer groot economisch nieuws. Oud-staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA) presenteert haar eindrapport over de toekomst van de FNV. De grootste vakcentrale van Nederland (1,4 miljoen leden) viel vorig jaar na het pensioenakkoord bijna uiteen door een interne machtsstrijd. De twee grootste bonden, FNV Bondgenoten en Abvakbo FNV zegden toen het vertrouwen op in FNV-voorzitter Agnes Jongerius. Ze treedt per 23 juni officieel af.

Als ‘kwartiermaker’ kreeg Klijnsma afgelopen januari de opdracht om de FNV om te bouwen tot een nieuwe, moderne vakbeweging – zonder onderlinge rivaliteit. Op 1 mei kwam zij al met een blauwdruk voor een nieuwe organisatie: meer zeggenschap voor de leden, een direct gekozen voorzitter en ledenparlement en opsplitsing van Bondgenoten en Abvakbo.

De reacties waren afwijzend. De twee grootste bonden wezen op het gevaar van versplintering, de kleine bonden drongen aan op behoud van hun eigen identiteit en autonomie. Als het Klijnsma vandaag niet lukt om de negentien FNV-bonden op één lijn te krijgen, dan lijkt de scheuring definitief. Wat dit betekent voor het sociaal overleg met werkgevers en de overheid, moet blijken. In de praktijk ligt het ‘polderen’ al grotendeels stil sinds vorig jaar. De FNV slaagde er niet in om invloed uit te oefenen op de onderhandelingen op het Catshuis of het daarop volgende Lenteakkoord.

Het CBS komt donderdag met cijfers over de detailhandelverkoop en de handelsbalans in april. Van bedrijven uit binnen- en buitenland is er deze week weinig nieuws. De Franse drankproducent Rémy Cointreau presenteert morgen de jaarcijfers, de Bank Nizwa (‘de eerste islamitische bank van Oman’) gaat diezelfde dag naar de beurs. De OPEC houdt een algemene vergadering – voor de 161ste keer.

Op zondag ten slotte worden in Griekenland opnieuw parlementsverkiezingen gehouden. Uit boosheid over de opgelegde bezuinigen vanuit Europa, stemden veel Grieken op 6 mei voor radicaal links of radicaal rechts. Het formeren van een regering mislukte. Gematigde politici roepen de bevolking op om voor Europa te stemmen en niet voor een ‘Grexit’ uit de eurozone. Peilingen van gisteren gaven geen duidelijke winnaar aan.

De vraag van volgende week: maakt Griekenland een knieval om verdere escalatie van de eurocrisis te voorkomen?