Hosni Mubarak verkeert in kritieke toestand

De Egyptische oud-president Hosni Mubarak verkeert in kritieke toestand, een week nadat hij werd opgenomen in een ziekenhuis in de Torah-gevangenis in Kairo.

Kairo. Hosni Mubarak, de oud-president van Egypte die op 2 juni werd veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf wegens medeplichtigheid aan de dood van betogers in 2011, zou in kritieke toestand verkeren en regelmatig het bewustzijn verliezen. Zijn vrouw en twee schoondochters kregen gisteren toestemming om hem te bezoeken in de Torah-gevangenis in Kairo, nadat er veel geruchten circuleerden dat de oud-president zou zijn overleden.

Een functionaris die anoniem wilde blijven, liet persbureau AP weten dat het hart van Mubarak onregelmatig klopt en dat hij hulp nodig heeft met ademen. Hij zou alleen vloeistoffen en yoghurt binnenkrijgen.

Mubaraks gezondheid zou sterk achteruit zijn gegaan sinds hij op 2 juni werd veroordeeld. De oud-president werd direct na de uitspraak verplaatst van het militaire ziekenhuis waar hij sinds zijn arrestatie in april verbleef, naar het ziekenhuis dat bij de Torah-gevangenis hoort.

Mubarak, die in de rechtbank zijn vonnis met een stalen gezicht had aangehoord, schijnt erg emotioneel te zijn geworden toen hij hoorde dat hij naar de gevangenis in het zuiden van de hoofdstad zou worden gebracht. De autoriteiten hebben sindsdien meerdere verzoeken van de familie afgewezen om de oud-president weer naar het militaire ziekenhuis te verplaatsen. AP