Hollande koerst af op meerderheid in Assemblée

De contouren van het nieuwe parlement in Frankrijk zijn gisteren zichtbaar geworden, na een eerste kiesronde. Links wint. Politici op rechts willen geen alliantie met Le Pen.

Marine Le Pen, leider van het Front National, op een bijeenkomst gisteren in haar district Hénin-Beaumont.
Marine Le Pen, leider van het Front National, op een bijeenkomst gisteren in haar district Hénin-Beaumont. Foto AP

De nieuwe Franse president François Hollande zal vrijwel zeker met een linkse meerderheid in de Assemblée Nationale kunnen regeren.

In de eerste ronde van de parlementsverkiezingen, die volgens een districtenstelsel is georganiseerd, zijn gisteren 36 van de 577 zetels definitief toegewezen. Maar door lijstverbindingen en de uitslagen van de eerste ronde worden al de contouren zichtbaar van de zetelverdeling na de tweede ronde, komende zondag.

Het is onwaarschijnlijk dat de Parti Socialiste in de tweede ronde in haar eentje een absolute meerderheid behaalt. Maar samen met geallieerde partijen en de groenen van Europe Ecologie – Les Verts (EE-LV) zou het linkse blok 310 tot 380 zetels kunnen behalen. Voor een meerderheid in het parlement zijn 289 parlementsleden nodig.

De PS zelf kreeg gisteren 34,4 procent. Dat zou door de districtenindeling goed moeten zijn voor 275 tot 305 zetels. De groenen kunnen met de 5,7 procent van gisteren 10 tot 15 zetels behalen. Het UMP komt met 34,6 procent uit tussen 204 en 235 zetels. Met alliantiepartners zoals het Nouveau Centre komt rechts op 224 tot 261 zetels. Dat is onvoldoende om een ‘cohabitation’ af te dwingen.

Zonder linkse meerderheid zou Hollande een rechtse premier moeten benoemen en kon hij zijn programma wel vergeten. Partijleider Martine Aubry reageerde opgelucht. De kiezers hebben hun keuze voor verandering bevestigd, zei Aubry. Frankrijk kan rekenen op een stabiele regering, verzekerde de in een ronde herkozen premier Jean-Marc Ayrault gisteravond.

Die kiezers die hun keuze bevestigden, deden dat wel veel minder massaal dan vijf weken geleden, toen ze Hollande naar het Elysée stuurden. Amper 57,1 procent van de kiezers ging naar de stembus, het laagste percentage voor Franse parlementsverkiezingen na de Tweede Wereldoorlog. Aan de presidentsverkiezingen nam nog bijna 80 procent van de kiezers deel.

Het enthousiasme voor de campagne was erg mager, de verkiezingen werden beschouwd als een soort derde ronde van de veel belangrijker geachte presidentsverkiezingen.

Met 13,7 procent van de stemmen en 61 kandidaten in de tweede ronde bevestigt het Front National zijn status als derde politieke partij van het land. Vijf kandidaten van het Front National zijn als eerste geëindigd in de eerste ronde. Naast Marine Le Pen (42 procent in het noordelijke Hénin-Beaumont) maken de flamboyante advocaat Gilbert Collard (34,6 procent) in de Gard en Marion Maréchal-Le Pen (35 procent) in de Vaucluse het meeste kans op een zetel in het parlement. Die laatste is een 22-jarige kleindochter van Jean-Marie Le Pen, erevoorzitter van het FN en vader van Marine Le Pen.

Hoewel de score van Marine Le Pen opnieuw goed is (bij de presidentsverkiezingen haalde ze 17,9 procent) slaagde ze niet in haar twee doelen. Ze wilde graag vanaf de eerste ronde een zetel in de wacht slepen, en rekende ook op ineenstorting van het UMP. Van beide is geen sprake.

Het UMP hoopt op een hogere opkomst zondag om alsnog een linkse meerderheid in de Assemblée te voorkomen, maar dat lijkt een bijna onmogelijke opgave. Secretaris-generaal Jean-François Copé, die het in de tweede ronde in zijn stad Meaux opneemt tegen een kandidate van de groenen, bevestigde vanochtend dat van samenwerking of allianties met het FN geen sprake kan zijn, iets wat ter linkerzijde wel gebruikelijk is.

De meeste UMP-leiders vinden dat de partij geen stemadvies moet geven, niet voor het FN, maar ook niet voor de socialistische kandidaat als die tegenover een FN-kandidaat staat. Twee derde van de kiezers van het UMP zegt er geen bezwaren tegen te hebben dat de partij stemafspraken zou maken met het Front National.

    • Dirk Vandenberghe