'Hoe we van Duitsers kunnen winnen? Door mij op te stellen'

Het Nederlands elftal moet aanvallender spelen, vindt Rafael van der Vaart. Hij ziet daarin voor zichzelf een rol. „Ik ga knokken en maak het de trainer zo moeilijk mogelijk.”

Rafael van der Vaart of Nigel de Jong? Het is een keuze tussen het aanvallende voetbal van ‘de Hollandse School’ of het behoudende spel dat Oranje de WK-finale opleverde. Bondscoach Bert van Marwijk koos tot dusver voor De Jong als cipier naast Mark van Bommel, maar wisselde Van der Vaart halverwege de tweede helft tegen Denemarken. Van der Vaart kon met een matige invalbeurt het tij niet meer keren.

„Ik moest zoveel mogelijk voetbal in de ploeg proberen te brengen, maar het viel allemaal met verkeerd”, zei Van der Vaart in Charkov. „Maar ja, als je zoveel kansen verprutst verdien je het ook niet.” Nigel de Jong stond na afloop niemand te woord.

Van der Vaart is niet het type dat amok gaat maken binnen de selectie van Oranje. De voetballer van Tottenham is aan zijn vijfde grote toernooi als international bezig. Van der Vaart speelde tegen Denemarken zijn 97ste interland, maar kan niet rekenen op een basisplaats. Klaas-Jan Huntelaar is de afgelopen weken naar eigen zeggen een paar keer „flink boos” geworden. Van der Vaart houdt zich meer op de vlakte. „Je houdt van me als voetballer of niet.”

Hoe moeilijk is het om te accepteren dat Van Marwijk voor De Jong heeft gekozen?

Van der Vaart: „Natuurlijk wil ik spelen. Dat is logisch. Ik heb na het oefenduel met Slowakije een gesprek met de bondscoach gehad. Hij doet wat hij wil. Hij is open en eerlijk tegen mij geweest. Dat heb ik liever dan dat ik in de maling word genomen. Ik kan wel hoog of laag gaan springen, dat heeft toch geen zin. Als hij me nodig heeft ben ik er.”

Heb je ooit overwogen te bedanken voor Oranje?

„Nee, zo zit niet in elkaar. Ik ben niet iemand die dan boos gaat rondlopen. Als ik me chagrijnig ga gedragen, kan ik beter naar huis gaan. Want dan train je slecht en maak je helemaal geen kans meer. Ik ga knokken en maak het de trainer zo moeilijk mogelijk. Ik ben in vorm.”

Nederland heeft de mooiste wedstrijden gespeeld met jou als creatieve controleur op het middenveld. Toch geeft Van Marwijk de voorkeur aan Nigel de Jong en Mark van Bommel. Nederland speelt nu weer meer behoudend. Wordt er in de groep gesproken over de speelwijze?

„Ja, dat leeft wel. Maar de bondscoach bepaalt. Het zou mooi als Oranje zou gaan spelen zoals we thuis tegen Zweden [4-1 winst] hebben gedaan. Maar de bondscoach wil liever wat minder risico’s. Dat is een keuze. Zolang je wedstrijden wint is het allemaal goed. Dan zullen maar weinigen zeggen dat het slecht was. Ik denk dat we in voetballend opzicht het verschil kunnen maken. En daarbij kan ik een belangrijke rol spelen. Een combinatie van het attractieve voetbal van 2008 en het resultaatvoetbal van 2010 zou het mooiste zijn.”

Zit er ook een risico in om jou op de plek van De Jong of Van Bommel te laten spelen?

„Nee, ik denk het niet. Het is echt niet zo dat ik in verdedigend opzicht niets doe. Maar ik maak geen acht slidings in een wedstrijd.

„Kijk naar het oefenduel met Bayern. Toen stond ik achter Wesley Sneijder als controleur. Er vielen misschien gaten, maar we scoorden wel twee wereldgoals. Natuurlijk wil je prijzen winnen, maar ik doe dat het liefste met mooi voetbal. Dat deden we op het EK in 2008. Tachtig procent van de mensen zal zeggen ‘daar heb je niets aan als je in de kwartfinales wordt uitgeschakeld’. Maar iedereen had het wel over Oranje.”

Hoe kan Nederland van Duitsland winnen?

Lachend: „Door mij op te stellen. Duitsland heeft met Özil, Müller, Schweinsteiger een paar goede spelers in huis, maar wij hebben meer kwaliteit. Dit zijn de mooiste wedstrijden voor een voetballer.”

    • Koen Greven