Cijfers in voordeel Engeland, maar swingende Les Bleus zijn in vorm

Karim Benzema viert een doelpunt met zijn teamgenoten in de laatste oefenwedstrijd voor het EK. Foto AFP / Franck Fife

Engeland begint vanavond in de klapper tegen Frankrijk eens een keer niet aan een groot toernooi als zelfbenoemd titelkandidaat. En de Fransen? Die willen vooral de schande van het WK in 2010 van zich af spelen.

Het treffen tussen de twee grote voetballanden is er een met veel historie. In 1923 zagen dertigduizend Parijzenaren hoe het eerste treffen ooit eindigde in een 4-1 nederlaag voor de thuisploeg. Sindsdien vonden nog 28 ontmoetingen plaats en Frankrijk kwam die allereerste klap van voor WOII nooit echt meer te boven.

Op het WK in 1966, dat in Engeland gehouden werd, versloeg het thuisland Frankrijk met 2-0. Bijna honderdduizend man zat er in Wembley samengepakt:

Alleen Zidane deed de Engelsen echt pijn

Ook op het wereldkampioenschap van 1982 wisten Les Bleus, twee jaar later Europees kampioen, met Michel Platini aan boord niet te winnen van de Three Lions. Pas in 2004 sloegen ze terug en dat was in de groepsfase van het EK. Het werd direct een trauma voor de Engelsen die op 1-0 kwamen, een penalty misten en vervolgens in de laatste drie minuten twee tegengoals van Zinedine Zidane incasseerden:
http://youtu.be/ODOVia2nw3M

Selectie Hodgson zwaar gemankeerd

Engeland: de Britse pers is berucht. Voor elk toernooi wordt de ploeg gebombardeerd tot titelfavoriet, dat wordt nooit waargemaakt en dan schrijft diezelfde pers het hele team inclusief staf vervolgens kapot. Noem het een repeterende zelfvoorziening in werkgelegenheid. Dit jaar is dat echter allemaal anders.

Een ware blessuregolf heeft de Engelse ploeg namelijk verarmd. Afwezig zijn – voor de Engelsen – grote mannen als Frank Lampard, Gareth Barry, Jack Wilshere, Darren Bent en Gary Cahill. Daarnaast zijn topspelers als Rio Ferdinand, Michael Carrick en Micah Richards gepasseerd door de nieuwe bondscoach Roy Hodgson. Vedette Wayne Rooney is voor de eerste twee wedstrijden geschorst.

De media hebben daardoor minstens evenveel aandacht voor de naderende Olympische Spelen in Londen. De druk op de Engelse nationale ploeg voor Euro 2012 is er nu even niet. Heerlijk, voor die jongens. En Frankrijk? Daar is er vooral honger. Het schandalige optreden van twee jaar terug en de vroegtijdige uitschakeling op Euro 2004 is het tijd voor rehabilitatie.

Herboren Frankrijk bezig aan indrukwekkende reeks

Op het WK in Zuid-Afrika muitte de ploeg ten opzichte van de staf van bondscoach Raymond Domenech. Voor het oog van de hele wereld kwam het tot een handgemeen tussen verdediger Patrice Evra en de fysio. Hierop besloten de spelers in staking te gaan en verlieten de training.

Van Domenech zijn ze eindelijk af en onder de huidige coach Laurent Blanc is alles anders. De voormalig verdediger van onder meer Manchester United en FC Barcelona won in 1998 het WK in eigen land en twee jaar later ook het EK. Voor hem gaan de spelers door het vuur en is Frankrijk weer de niet te kloppen ploeg geworden: reeds 21 wedstrijden ongeslagen.

Van de 28 ontmoetingen wonnen Les Bleus er slechts acht

Blanc heeft naast nog steeds Evra de beschikking over sterspelers als Karim Benzema, Franck Ribéry en Samir Nasri. Bovendien heeft het in Hugo Lloris een prima keeper, maar dat hebben de Engelsen nu ook eens met Joe Hart onder de lat.

Enfin, Frankrijk gaat het treffen met Engeland in als favoriet. En misschien is het, indien de verwachtingen worden waargemaakt, daarna dan ook meteen titelkandidaat nummer één. Spanje en Duitsland vielen immers wat tegen. De geschiedenis wijst echter op winst voor de Engelsen die tot nog toe twee keer zo vaak van de Fransen wonnen als andersom.

    • Jules Seegers