Gooi jij 'm even op de Twitter?

In Ulft was een voetbalshow, met als hoofdgast Aad de Mos, oftewel @aad300.

Marcel van Roosmalen

Nederland, Ulft, 08-06-2012 Ulft - Aad de Mos is als analist gast bij een voetbaltheatershow in Ulft. Hier gaat hij op de foto met een fan. Voor EK-serie NRC Next met Marcel van Roosmalen. © Jan-Dirk van der Burg

Ik was uitgenodigd om voor te lezen in Ulft, waar Ulftenaar Marcel Rözer een voetbalshow organiseerde. Hoofdgast was Aad de Mos, ex-trainer van onder andere Ajax, KV Mechelen (2 keer), Anderlecht, PSV, Werder Bremen, Standard Luik, Sporting Gijon, Urawa Red Diamonds, Al Hilal, Verenigde Arabische Emiraten, AO Kavala, Sparta en Vitesse. Ik zag op tegen de ontmoeting omdat ik ooit in het programmaboekje van Vitesse schreef dat Aad (65) zijn haar verfde, iets wat tot veel gedoe met de persvoorlichter leidde omdat Aad dit „hartstochtelijk ontkende”.

Ik trof Aad voor een televisiescherm in de kantine van het theater, meelevend met de wedstrijd Polen-Griekenland. De begroeting was hartelijk. Aad refereerde nog even aan zijn tijd bij Vitesse. „Geweldige club, mooi stadion, slechte kleedkamers. In de douche zaten spinnenwebben. Als ik daar gedoucht had, moest ik van mijn vrouw thuis nog een keer.”

En: „Iedereen heeft het nu over Alexander Büttner. Die heb ik in 2007 nog gebracht als linksback, toen was hij zeventien. Dat zag ik toen al.”

Tijdens het joggen op de Oirschotse hei was hij aangevallen door een buizerd. „Het is broedtijd, die willen de eieren beschermen. Een buizerd heeft een spanwijdte van twee meter. Ik had geluk dat-ie niet heeft gepikt.”

Hij was het bos ingerend en had het incident meteen getwitterd.

„Volg je mij? Ik ben actief als @aad300. Ik heb bijna tienduizend volgers, na het EK zijn dat er meer dan tienduizend. De naam @aaddemos was al bezet door een nepper, en @demosaadvan ook, toen heb ik @aad300 genomen. Als jij me volgt, krijg je een retweetje.”

Hij voorspelde het verloop van het Europees kampioenschap. Polen-Griekenland werd een gelijkspel, Rusland zou Tsjechië verpletteren en Nederland werd Europees kampioen door in de finale van Duitsland te winnen.

Hij wees naar de televisie.

„Kijk dan: Polen-Griekenland 1-1, de eerste wedstrijd is altijd een gelijkspel.”

Even later kreeg de Poolse keeper een rode kaart en Griekenland een penalty. De Polen wisselden een veldspeler. PSV-keeper Tyton kwam erin.

Aad: „Tyton, penaltykiller! Tyton penaltykiller!”

De Poolse PSV-keeper trok zijn handschoenen aan. De Griek Karagounis legde de bal op de stip en nam een aanloop.

Aad: „Weet je hoe ik Karagounis noem? Flappie. Kijk maar naar die oren.”

De strafschop van Karagounis werd gestopt door Tyton. Aad: „Goed naar de paal getelefoneerd van Tyton. Hij telefoneerde met Karagounis. Wat zei ik juist?”

Ik: „Tyton, penaltykiller.”

Aad: „Ja, Tyton penaltykiller. PSV heeft ’m vastgelegd, tel bij zijn marktwaarde maar drie miljoen op. Hij houdt Polen in het toernooi, heel het volk ligt aan zijn voeten.”

Ze kwamen ons halen, de voetbalshow begon. Er waren ongeveer zeventig toeschouwers. In de coulissen legde Aad uit hoe je elkaar „qua Twitter” kon „matsen”.

„Ik heb er nu tienduizend, maar Humberto Tan heeft er honderdduizend. Ik vind de twitters over het persoonlijke leven het mooist. Dan zeg ik bijvoorbeeld ‘gmorning, lang geslapen dat is lang geleden’ en dan gooi ik ’m eruit. En als ik creatief ben doe ik er drie of vier achter elkaar. En dan bel ik Humberto om de retweet en dan retweet ik hem terug. Dan heb je er weer een boel bij.”

Op het podium vertelde Aad over zijn bijnamen ‘Aadje afkoopsom’, ‘Aadje resultaatje’ en ‘de ijzeren snor’. Hij legde uit hoe je lijnen op een veld moest krijten en zei tegen de Ulftenaren dat ze van hem – als ze hem gingen volgen op Twitter – allemaal een retweet konden krijgen.

In de pauze ging hij weer voor de televisie zitten. Rusland-Tsjechië was begonnen. In beeld was zijn jeugdvriend Dick Advocaat met wie hij als twaalfjarige op vakantie naar Lunteren was geweest. „Zat hij als een kleine jongen te huilen in de tent. Mijn vader moest ’m terugbrengen naar Den Haag. Te veel heimwee. Maar hij is nu toch een wereldburger geworden. Hij lijkt op Poetin, vind je niet? Dickie is de kleine Poetin!”

Hij liet zijn telefoon zien. In zijn vrije tijd probeerde hij ‘de Oranjegekte’ vast te leggen. Hij had foto’s gemaakt van een paspop met een oranje shawl om en een doos oranje gebak. „Die beelden geef ik de mensen cadeau bij een tweetje.”

Een mevrouw uit Ulft kwam informeren of ze op de foto mocht met Aad. „Ik weiger nooit!”, zei Aad. Ik moest de foto nemen.

Aad vroeg of ik ’m op de Twitter gooide. Ik zei dat dat niet kon omdat de foto was genomen met het toestel van mevrouw. Aad tegen de vrouw: „Zet je ’m op de Twitter?”

De vrouw zou het haar zoon vragen, maar dat ging even duren. Aad: „Krijgt ie ’m van mij in de retweet terug.”

Rusland maakte weer een doelpunt.

Aad: „Tik-tak-tik, zo simpel. Gaan hoge ogen gooien, die Russen. Met kleine Poetin aan het roer.”

Na afloop nam Aad een foto terwijl ik een slok van mijn bier nam. „Die gooi ik misschien ook op de Twitter. ‘Roosmalen alcoholist’. Ik laat me niet piepelen.”

Volg @aad300 voor de betere voetbalanalyses. Zijn commentaar na Nederland-Denemarken: ‘Egoland-Legoland 0-1’

    • Marcel van Roosmalen