Fransen en Engelsen houden elkaar in evenwicht

Gerrard (Engeland, links) en Cabaye (Frankrijk) zien de bal langsgaan in de eerste groepswedstrijd in Poule D van het EK voetbal.
Gerrard (Engeland, links) en Cabaye (Frankrijk) zien de bal langsgaan in de eerste groepswedstrijd in Poule D van het EK voetbal. Foto AFP / Franck Fife

Frankrijk en Engeland zijn hun EK begonnen met een onderling gelijkspel. In Donetsk werd het 1-1.

Engeland doet het dit EK zonder de geblesseerde Lampard, Barry, Wilshere en Cahill en tijdens de eerste twee wedstrijden ook zonder de geschorste topspits Wayne Rooney. Vooraf werd al verwacht dat Frankrijk het overwicht zou hebben, maar Engeland begon gedurfd en met zelfvertrouwen. Na een half uur kwamen de Britten op 0-1: een lange vrije trap van de zijkant werd binnengekopt door Joleon Lescott, die daarmee zijn eerste doelpunt in het shirt van de nationale ploeg maakte.

http://youtu.be/XMQB9iHQrRo

De voorsprong stond slechts negen minuten op het scorebord. Ribéry legde vanaf de zestienmeterlijn terug op Nasri en die vond met een geplaatst schot het gaatje bij de eerste paal: 1-1. Met die tussenstand gingen de twee ploegen rusten.

http://youtu.be/BZqj_arkhp4

In de tweede helft werden minder grote kansen gecreëerd. Weer had Frankrijk de bal meestal in bezit, maar beide ploegen leken zich wat meer terug te trekken, misschien banger om te verliezen dan op de overwinning te durven gokken. Benzema probeerde het vlak voor tijd nog met een gevaarlijk afstandsschot, maar doelman Joe Hart lag op de goede plek om zijn inzet te pakken. Zodoende bleef het bij 1-1.

Oud-international Michael Owen had vooraf getekend voor deze einduitslag:

Twitter avatar themichaelowen michael owen Definitely take that. Important not to get beat today. 5 points should get you out of our Group.

De wedstrijd tussen die twee laatstgenoemde landen begint om 20.45 uur. Het zijn de laatste twee ploegen die nog in actie moeten komen dit EK.

    • Peter Zantingh