FNV-voorzitter Jongerius stapt op - in lijn der verwachting

Foto Maurice Boyer / NRC

Agnes Jongerius treedt af als voorzitter van de FNV. Ook vicevoorzitter Peter Gortzak stapt op. Vorig jaar werd al duidelijk dat Jongerius niet zou mee gaan naar De Nieuwe Vakbeweging (DNV), maar ze liet in het midden tot wanneer ze zou aanblijven.

Een persvoorlichter van FNV:

Twitter avatar NajouaAachboune NajouaAachboune FNV: FNV voorzitter Agnes Jongerius en vicevoorzitter Peter Gortzak treden af

Omdat de nog aan te stellen voorzitter van DNV ook de voorzitter van de FNV wordt in de overgangsperiode, houdt het voorzitterschap van Jongerius op nadat DNV wordt opgericht.

Vanavond worden de definitieve plannen van de kwartiermakers onder leiding van PvdA-Kamerlid Jetta Klijnsma gepresenteerd. Daarna zal duidelijk worden of de verschillende kampen binnen de FNV zich in deze plannen kunnen vinden. De grote bonden, Abvakabo en Bondgenoten, willen een ongedeelde beweging met een gezamenlijke kas. De kleine bonden willen de losse verenigingen behouden. Volgens NRC-redacteur Jos Verlaan stapt Jongerius op om de plannen van Klijnsma niet in de weg te staan.

‘Het is aan de leden om de kans tot vernieuwing te grijpen’

Jongerius:

“We hebben de afgelopen jaren al veel kleinere, maar belangrijke stappen gezet richting vernieuwing, met bijvoorbeeld eigen vertegenwoordigingen van jongeren en zzp’ers, ook in de SER, en met de invoering van het FNV-referendum. [...] De kans om nu die grote stappen te maken ligt voor het oprapen met de plannen van de kwartiermakers. Dit is de beste kans ooit om een grote sprong in vernieuwing te maken. Het is nu aan de leden om die kans tot vernieuwing te grijpen.”

Vorige week meldde NRC Handelsblad al dat Jongerius zich beraadde op haar positie. Naar eigen zeggen zou ze pas opstappen na ‘onomkeerbare’ besluitvorming over opheffing van de bestaande FNV en de oprichting van een nieuwe vakbeweging.

FNV al jaar in crisis

De FNV verkeert al een jaar in een crisis. Rond het afsluiten van het pensioenakkoord in juni vorig jaar bleken de bonden het niet eens over de te varen koers. De vakcentrale kwam hierbij tegenover de twee grote bonden te staan, Abvakabo FNV en FNV Bondgenoten.

Oud-staatssecretaris Jetta Klijnsma presenteerde op 1 mei haar contouren voor een nieuwe vakbeweging die op 23 april 2013 gestalte moest krijgen in een oprichtingscongres. Maar vorige maand wees het merendeel van de FNV-bonden de voorstellen van Klijnsma voor de oprichting van een nieuwe vakbeweging af.