Filippijnen huilen om verlies Pacman

Zeven jaar was de Filippijnse boksheld Manny Pacquiao ongeslagen. Vijftien partijen op rij. Tot afgelopen weekend. Pacman (33) slaagde er niet in zijn WBO-titel bij de weltergewichten te behouden. In Las Vegas ging hij zaterdagnacht verrassend onderuit tegen zijn Amerikaanse uitdager Timothy Bradley, bijgenaamd Desert Storm.

Hoewel Pacquiao het gevecht grotendeels had gedomineerd, kreeg Bradley toch het voordeel in punten. Een jurylid gaf de overwinning aan Pacquiao, de andere twee juryleden besloten Bradley tot winnaar uit te roepen.

In de hoofdstad Manila reageerden veel Filippijnen geschokt op de onverwachte nederlaag van hun volksheld, schrijft persbureau AP. „Manny is bedrogen”, riepen ze na het kijken van de wedstrijd op grote schermen in het park. Sommige mensen in Manila barsten in huilen uit.

Sinds Pacquiao op zijn negentiende zijn eerste wereldtitel behaalde als vlieggewicht van 50 kilo, werd hij gestaag zwaarder. Hij wilde als enige bokser ooit wereldtitels te veroveren in acht verschillende gewichtsklassen. Het leverde hem de felbegeerde titel op van pound-for-pound-wereldkampioen: de beste bokser ter wereld, omgerekend naar resultaten én gewicht. ‘De Nationale Vuist’ kreeg in de Filippijnen ook naam als politicus en weldoener.

Na het verloren boksgevecht liet Pacquiao zaterdagnacht weten dat hij zo snel mogelijk een revanche wil.