Eva Jinek: zelfs als ze luistert, is ze expressief

Minstens twee primeurtjes leverde de seizoensafsluiting van Eva Jinek op zondag (WNL), waarin een uur lang demissionair premier Mark Rutte (VVD) werd ondervraagd. En dan tel ik voor de hand liggende uitspraken (geen forenzentaks in verkiezingsprogramma, VVD had meer willen bezuinigen op cultuur en omroep) niet eens mee.

Spannender was Ruttes bekentenis dat hij na te zijn aangenomen door Unilever slechts één keer solliciteerde: vergeefs, want het Rotterdams Philharmonisch Orkest koos voor een andere directeur.

Nog pikanter was de onthulling dat hij wel degelijk een afspraak maakte met naar verwachting zijn grootste opponent in de verkiezingsstrijd, SP-lijsttrekker Emile Roemer: „Laten we nou oppassen dat we de mensen niet doodslaan met politiek de laatste tweeëneenhalve week, want dan gaat er helemaal niemand meer naar de stembus.”

Het argument overtuigt niet helemaal, maar de richting die Rutte en Roemer samen inslaan is wel duidelijk: laten de dwergen elkaar maar vliegen afvangen voor de camera’s, wij verstandige staatslieden doen daar niet aan mee en zijn zuinig op onszelf.

Ik kan me vergissen, maar ik heb toch al het idee dat Rutte minder vaak op televisie te zien is dan zijn voorganger Jan Peter Balkenende (CDA). Des te bijzonderder is dan zo’n heel uur bij Jinek of P&W.

Jinek maakte geen hard of kritisch interview, integendeel, al zaten er wel een paar vileine tegenwerpingen in. Toen Rutte de beslissing om niet naar de groepswedstrijden van het EK in Oekraïne te gaan verdedigde met een beroep op soberheid à la Drees, zei Jinek: „Ik dacht dat het om de mensenrechten ging”. En als overtuigd liberaal protesteerde ze tegen het toestaan van weigerambtenaren, als essentie van wat een liberaal premier had moeten bereiken.

Jinek heeft wel iets neergezet in haar eerste talkshowseizoen. Veel spraakmakende fragmenten, waarin gewichtige gesprekspartners als Mart Smeets onderuit werden gehaald, boden compensatie voor een grondtoon van gebabbel op de vroege ochtend. De toon van Jinek is sterk en zelfs haar luister-shots zien er expressief uit. Ze is geen dossiervreter, zoals Clairy Polak, die gisteren afscheid nam van Buitenhof, maar wel altijd goed voorbereid. Ze houdt afstand en is oprecht verbaasd als Rutte, nadat ze elkaar een uur lang hebben gevousvoyeerd, na afloop zegt: „Mag ik jou bedanken voor 35 uitzendingen, want we kennen elkaar en zeggen normaal ook jij en jou.” Jineks antwoord: „Wat lief!”

Het is klef, maar correct om die scheiding aan te brengen en toch uit de rol te vallen. Het was inderdaad geen flirterig gesprek, maar iets tussen vrienden op rechts. Het wachten is op de ideale combinatie op de late avond: Pauw & Jinek.

    • Hans Beerekamp