‘Eigenstandige’ Dibi wil niet tweede maar tiende plaats op lijst GroenLinks

Dibi met Sap op de achtergrond na de bekendmaking van de winnaar van de lijsttrekkersverkiezing vorige week. Foto NRC / Maarten Hartman

Tofik Dibi blijft zichzelf in de schijnwerpers plaatsen en wil nu tijdens de komende verkiezingen niet op de tweede plaats, onder Jolande Sap, van de kandidatenlijst van GroenLinks staan. Bij de kandidatencommissie van zijn partij heeft hij een verzoek neergelegd om op de tiende plek te worden gezet, schrijft hij vanochtend in de Volkskrant.

Dibi wil na de verloren slag met zijn fractieleider Sap om het lijsttrekkersschap geen nieuwe interne strijd. Volgens hem “leidt dat de aandacht af van het grotere verhaal dat meer dan ooit de voorgrond verdient”. Dibi stelt in een opiniestuk dat hij zich kandidaat stelde als lijsttrekker zodat GroenLinks zich meer kon onderscheiden van “nostalgische socialistische partijen en de traditionele middenpartijen”. Het verbaast hem dat het daar vervolgens niet over ging, maar over Sap versus Dibi.

“Het werd een tweestrijd. Dibi versus Sap in plaats van Dibi en Sap voor GroenLinks. Net als een eventuele nieuwe strijd voor de nummer 2 op de kandidatenlijst leidt dat de aandacht af van het grotere verhaal dat meer dan ooit de voorgrond verdient. Om die reden heb ik - na eindelijk wat momenten van rust - een eigenstandige andere afweging gemaakt. Ik heb de kandidatencommissie verzocht mij op nummer 10 van de kandidatenlijst te plaatsen. Tijdens het congres zal ik de leden eenzelfde verzoek doen.”

Twitter avatar TofikDibi Tofik Dibi Ik hoop op deze manier nog weken van gedoe te voorkomen en de aandacht weer te richten op http://t.co/fQiqr60t

GroenLinks heeft nu tien zetels in de Tweede Kamer, maar staat in de peilingen op zwaar verlies. In een toelichting aan de krant beaamt Dibi dat het inderdaad spannend wordt, maar dat hij zich niet opmaakt voor een vertrek uit de politiek. “Maar ik vind dat de partij tien zetels verdient, dat we ons niet moeten neerleggen bij de peilingen. Als je dat méént, moet je daaruit ook de uiterste consequentie trekken.”

Volgens Dibi reageerden de leden van de kandidatencommissie verrast. Het partijcongres bepaalt uiteindelijk hoe de lijst eruit gaat zien. Ook op het congres zal Dibi een verzoek doen om hem niet hoger te plaatsen dan plek tien op de lijst. Sap zei eerder Dibi op plaats twee te willen nadat zij vorige week werd gekozen tot lijsttrekker van GroenLinks.

    • Jules Seegers