Eerste verkiezingsronde resulteert in meerderheid Hollande

Een Front de Gauche-stemmer moet huilen om het verlies van haar partij in de verkiezingen. Het belangrijkste voor de Parti Socialiste was dat ze geen beroep hoeft te doen op de communisten om een meerderheid te krijgen. Foto Reuters / Jean-Yves Bonvarlet

President François Hollande en zijn politiek bevriende partijen op de linkervleugel gaan richting een meerderheid in het Franse parlement. Het linkse blok van de Parti Socialiste, enkele kleinere linkse partijen en wellicht de groenen kreeg gisteren in de eerste ronde van de verkiezingen 46,8 procent van de stemmen.

De UMP, voorheen geleid door Nicolas Sarkozy, kreeg samen met haar bondgenoten 34 procent. Het Front National bleef steken op ruim 13 procent van de stemmen. Een ruime 57 procent van de stemgerechtigde Fransen nam de moeite om naar de stemlokalen te gaan: een laagterecord.

Met de voorlopige uitslag van de eerste ronde maakt Hollandes blok aanspraak op 283 tot 329 zetels. Onze correspondent in Parijs Dirk Vandenberghe legde eerder al uit waarom een meerderheid zonder steun van rechts belangrijk is:

“Daardoor zou de voor Frankrijk unieke situatie ontstaan dat links niet alleen de president levert, maar ook in de Assemblée en in de Senaat de meerderheid heeft. Dat is ook wat een meerderheid van de Fransen wil. 55 procent is tegen een zogeheten ‘cohabitation’, de samenwerking van een linkse president en een rechtse premier, een situatie die zou kunnen ontstaan als de rechtse UMP tegen de verwachting in toch zijn meerderheid in de Assemblée behoudt.”

Gisteravond al wezen de eerste prognoses op een overwinning voor de PS. Maar de voorlopige uitslag valt nog een stukje positiever uit voor de linkse partijen. Een maand geleden won François Hollande de presidentsverkiezingen van tegenstrever Nicolas Sarkozy.

    • Jules Seegers