Een uitbuikelftal

Goed, we hebben dus een uitbuikelftal: goeie jongens, maar ze hebben geen honger meer. Hooguit nog wat ‘lekkere trek’.

Twee weken vraag je je af wat het betekent als de beste speler zegt: „Ik ben wel fit, maar op mijn manier.” Dit dus: dat Wesley Sneijder de eerste helft met één hand in zijn zak speelt, waarna hij in de tweede helft lekkere trek krijgt. Tien meter over de middellijn geeft hij de mooiste pass van het hele Europees Kampioenschap voetbal, in vliegende vaart met buitenkant voet. Als er ooit een standbeeld voor Sneijder wordt gemaakt, is dit de pose.

Er is ook onderzoek gedaan naar uitbuikteams – zaterdagnacht achter mijn computer. Het resultaat was niets minder dan een Angst-statistiek. Wat blijkt? De verliezer van een WK-finale speelt twee jaar later wel vaker een mislukt EK. Sterker: in dertien EK-eindrondes is het slechts één keer voorgekomen dat de vicewereldkampioen erin slaagde de eerste ronde te overleven – zoekt u zelf maar op wie in welk jaar. Zijn we er toch ingetuind!

Arjen Fortuin