Een dag van 11.000 Britten

Britain in a dayBBC 2, 22.00 - 23.30 uur

De klok slaat middernacht en 12 november 2011 begint. Een stervende man legt uit dat hij graag nog één dag wil leven. Dan springt het beeld naar een club, naar een groep joggers die in het donker hun weg zoeken.

Er wordt geslapen, ontbeten, gefietst, gesurft, een groep klokkenluiders oefent, een dronken man loopt naar huis, kinderen voeren de eendjes. Kortom, een gewone zaterdag in het Verenigd Koninkrijk, vastgelegd door meer dan 11.000 Britten en samengevoegd tot één documentaire: Britain in a Day.

Het is het vervolg op Life in a Day, een film van regisseur Kevin Macdonald en producent Ridley Scott, die op initiatief van YouTube en Google werd gemaakt en vorig jaar in de bioscoop te zien was. Toen was dankzij crowdsurfing een gewone dag op aarde te volgen. Nu alleen het VK, waardoor het ook een portret is van de gewone Brit.

Sommige fragmenten hebben iets voyeuristisch: de stervende man, de man die tijdens een familiepicknick aankondigt dat het „elf jaar geleden is dat papa mama voor het eerst kuste”. „Yuck”, roept een van de kinderen. Hij fluistert in het oor van zijn partner: „Wil je met met trouwen?”

„Mensen willen deel zijn van iets. Ze willen anderen laten zien wat er in hun leven gebeurt”, zegt documentairemaker Morgan Matthews. Hij was verantwoordelijk voor het terugbrengen van de 11.526 filmpjes tot negentig minuten. Alle 750 uur zijn na de uitzending te zien op de website van de BBC.

Titia Ketelaar

    • Titia Ketelaar