Dit is de nieuwe leider van de belangrijkste Syrische oppositiegroep

Leader of the Syrian National Council (SNC), Abdel Basset Sayda, speaks on June 10, 2012 in Istanbul. Kurdish activist Abdel Basset Sayda, who was named on June 10 to lead the opposition Syrian National Council, is known for his integrity but insiders say he has little political experience. He is seen as a consensus candidate capable of reconciling the rival factions within the SNC and of broadening its appeal among Syria's myriad of ethnic and confessional groups. AFP PHOTO/SAYGIN SERDAROGLU Sieda gaat leiding geven aan de grootste oppositiebeweging van Syrië. Foto AFP / Saygin Serdaroglu

Sinds dit weekend heeft de Syrische Nationale Raad (SNC), die zich opwerpt als enige wettige vertegenwoordiger van het Syrische volk, een nieuwe leider. Het is de Koerdische filosoof en assyrioloog Abdulbaset Sieda. Wat wil hij doen?

De 56-jarige activist Sieda, die al jaren in Zweden woont, was de enige kandidaat om Burhan Ghalioun te vervangen. Sieda behoort tot de Koerdische minderheid in Syrië. In 1991 promoveerde hij aan de Universiteit van Damascus. Sieda wordt beschouwd als een neutrale en gematigde figuur die op zoek is naar consensus. Hij heeft eerder aangegeven dat zijn prioriteit ligt bij het uitbreiden van de raad met meer oppositieleden, vooral van Syrische religieuze minderheden.

NRC-redacteur en Midden-Oostenspecialist Carolien Roelants sprak eerder dit jaar met Sieda. Hieronder het interview in verkorte vorm.

Waarop berust de claim dat de SNC de enige wettige vertegenwoordiger van het Syrische volk is?

“We kunnen nooit alle Syriërs vertegenwoordigen, maar we schatten dat 60 tot 70 procent de SNC steunt. In Nederland regeren partijen als ze 51 procent hebben.”

Dat is natte vingerwerk.

“Het is een schatting. Maar die wordt onderbouwd door de signalen die we vanuit de bevolking en de demonstranten krijgen. Die roepen leuzen voor de SNC.”

U wil geen gewapende interventie. Wat wel?

“Eerst moeten alle andere middelen worden uitgeput. Maar mocht de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties uiteindelijk tot ingrijpen besluiten, dan zullen we ons niet daartegen verzetten.

“De Veiligheidsraad heeft zich nog niet uitgesproken over Syrië. Allereerst moet een veroordeling komen van het optreden van het regime. Vervolgens moeten maatregelen komen om de bevolking te beschermen. De Veiligheidsraad moet waarnemers sturen en journalisten; landen moeten hun ambassadeurs terugtrekken. De economische toestand wordt steeds slechter. Hulp kan het land niet in. De buitenwereld moet ervoor zorgen dat dit verandert.”

Maar Rusland blokkeert elke resolutie in de Veiligheidsraad die Syrië veroordeelt uit angst dat deze wordt gebruikt om gewapend ingrijpen te wettigen, zoals destijds in Libië.

“Rusland zal dit niet eeuwig kunnen volhouden. Als het Syrische regime verder verzwakt, zal het zijn standpunt herzien. Wij hebben gesproken met de Russische minister van Buitenlandse Zaken. We hebben erop gewezen dat Assad vroeger of later valt. Dan komen de Russische belangen in het geding. Moskou weet hoe het die moet veilig stellen.”

    • Marije Willems