Deze tien nummers vatten de Nederlandse popcultuur samen

De Jeugd van Tegenwoordig, die in de lijst met tien Nederlandse acts van The Guardian staan.
De Jeugd van Tegenwoordig, die in de lijst met tien Nederlandse acts van The Guardian staan. Foto Hollandse Hoogte / Amaury Miller

The Guardian is vandaag begonnen met een serie waarin ze de muziek van zeven Europese landen samenvatten in tien liedjes. Eersten op de lijst zijn wij, Nederlanders. De Britse krant kiest niet voor de Earring, wel voor ‘Watskeburt’.

Dat het internationale podium niet wemelt van de Nederlandse popiconen, heeft volgens The Guardian deels te maken met het feit dat onze artiesten hun afkomst niet openlijk uitdragen. Onze écht grote bands worden in het buitenland vaak gezien als iets uit Amerika, Engeland of Duitsland. Een compliment, want we zijn in staat “internationale invloeden zo eigen te maken” dat ze als “perfecte imitaties” in het buitenland over de toonbank gaan.

Wat er wel in staat

Goed. Hoe is Nederlandse popcultuur samen te vatten? Hier de lijst, die bij The Guardian ondersteund wordt door clips:

  • Boudewijn de Groot - ‘Welterusten, Meneer de President’ uit 1966;
  • Herman Brood - ‘I Love You Like I Love Myself’ uit 1978;
  • Earth and Fire - ‘Weekend’ uit 1979;
  • Doe Maar - ‘Smoorverliefd’ uit 1981;
  • Digital Emotion - ‘Go Go Yellow Screen’ uit 1983;
  • Urban Dance Squad - ‘Fast Lane’ uit 1989;
  • CB Milton - It’s A Loving Thing’ uit 1993;
  • Bettie Serveert - ‘Kid’s Allright’ uit 1993;
  • Ferry Corsten and Ayumi Hamasaki - ‘Connected’ uit 2003;
  • De Jeugd van Tegenwoordig - ‘Watskeburt’ uit 2005.

Wat er niet in staat

Zoals dat bij zo’n lijst hoort, wordt er momenteel stevig gediscussieerd over wat er wel en vooral over wat er niet in staat. In de reacties onder het artikel - waar de schrijver van het artikel ook oproept tot suggesties - roepen meerdere mensen bijvoorbeeld om Focus, de Nederlandse progrockband die in de vorige eeuw instrumentale muziek zo spannend maakte. Kennen we de Nike-commercial voor het WK van 2010 nog? De muziek kwam van Focus.

http://youtu.be/dBZtHAVvslQ

Luister naar Hocus Pocus van Focus op Spotify

Nu noemt The Guardian Focus wel in de tekst, net als Golden Earring. Deze internationale kraker haalde evenwel de lijst van tien liedjes niet.

Luister naar ‘Radar Love’ van Golden Earring op Spotify

Met slechts twee liedjes uit de laatste twintig jaar (de dance van Ferry Corsten en de hiphop van De Jeugd) lijken de moderne tijden ook wat onderbelicht. Namen die deze eeuw groot werden en die in de reacties genoemd worden: Spinvis, Rats on Rafts, Within Temptation.

Van die laatstgenoemde band, uit 2002:

En ten slotte, mijn persoonlijke toevoeging: ‘Tumble and Fall’ van de Hoornse band Johan. In 2009 ging de band ter ziele, maar ze lieten vier albums met Beatlesque, tijdloze pop achter.

Luister naar ‘Tumble and Fall’ van Johan op Spotify

Welke band of welk nummer typeert volgens jou de Nederlandse popcultuur? Ons reactieveld staat open.